Сдаването на властта от старо на ново правителство винаги е

...
Сдаването на властта от старо на ново правителство винаги е
Коментари Харесай

Сблъсък между финансовите министри Ананиев и Василев при сдаването на властта

Сдаването на властта от остаряло на ново държавно управление постоянно е бил забавен миг. Особено забавен е, когато сред двата кабинета е заложено много съществено опълчване , както бе в този момент сред кабинета в оставка на Бойко Борисов и назначения от президента Румен Радев длъжностен кабинет на Стефан Янев.

Противопоставянето се прояви при сдаването на властта във финансовото ведомство , където министърът в оставка Кирил Ананиев и приемащият ведомството министър от служебния кабинет Асен Василев стигнаха до пряк конфликт по време на взаимната конференция.

Кирил Ананиев реши да презентира какъв брой постоянен фиск оставя на своя правоприемник. Проблемът пристигна от там , че Ананиев си разреши чисто политически по своята същина мнения във връзка с президента Румен Радев и неговото утринно изявление за тежкото положение на бюджета. Той очевидно не помни, че тъкмо Радев де факто е назначил заместника му Василев, който в такава обстановка мъчно може да не реагира съответно.

" Сутринта породи въпросът, за какво не сме подготвили и показали актуализацията на бюджета. Добре е да се знае, че до последно се разчиташе да бъде формирано държавно управление и по тази причина оставихме на него да приготви актуализация, в случай че реши, че е нужно. От една страна актуализация на бюджет не се прави за три дни. Това е комплициран софтуерен развой.

От друга страна не е редно остарялото държавно управление, което си отива, да направи актуализация без да знае целите в политиките на новото държавно управление, което идва ", сподели Ананиев и по-късно попита : " Вие в случай че бяхте на мое място щяхте ли да извършите актуализация? " И незабавно провокира отговор от служебния финансов министър: " Да. Аз персонално бих направил актуализация в дребен размер, който да обезпечи ограниченията като 60/40, спомагателните 50 лв. към пенсионерите, за които се знаеше още първоначално, че би трябвало да продължат поради продължаващата пандемия.
 Докато
Докато " изтъргвали " ГЕРБ, Национална агенция за приходите събирала за бюджета, хвали се Борисов

Оставя бюджет на остатък от над 115 млн. лева

И актуализацията трябваше да обезпечи финансирането им, без да се постанова да се реже от други разноски . Това не е залагане на нови политики. Това просто е едно самопризнание, че рецесията е по-дълбока, в сравнение с сме очаквали всички включително и Европейски Съюз. И че тази рецесия би трябвало да бъде финансирана по естествен метод ", съобщи министър Асен Василев. И тук Ананиев репликира, че първоначално всички са подлагали на критика тези спомагателни 50 лв. за пенсионерите, а в този момент всички желаят да ги има.

Бившият към този момент финансов министър изясни, че осъществяването на бюджета към този момент върви доста добре. Приходите съгласно Ананиев също вървят добре.
 Николай Василев: Другото име на актуализацията на бюджета - разхищаване
Николай Василев: Другото име на актуализацията на бюджета - разхищаване

Не вижда сега никаква потребност от актуализация

" През цялото наше ръководство ние прилагахме най-меките ограничаващи ограничения, което сътвори благоприятни условия на бизнеса да действа с неголеми усложнения и да носи приход. Към 30 април бюджетът бе на остатък от 115 млн. лв. 0.1% от Брутният вътрешен продукт, като със Закона за бюджета за тази година дефицитът е очакван да бъде 3.9% или 4.9 милиарда лв.. Състоянието на фискалния запас към 30 април е 8.8 милиарда лв., като от него не може да бъде употребен Сребърния фонд от 3.3 милиарда лв., което значи, че бюджетът има кешова маневреност да посрещне разноските, които предстоят. О свен това преди края на този месец в бюджета ще влязат по програмата SURE 511 млн. евро, с което този фискален запас ще се усили с още към 1 милиарда лв.. ", сподели Ананиев.

В отговор на въпрос на news.bg обаче самият Ананиев посочи, че приказва за остатък на Консолидираната фискална стратегия и призна , че салдото, което по закон би трябвало да не бъде превишавано, е на Държавния бюджет. Ананиев не отхвърли, че тъкмо това салдо е мощно негативно - за първото тримесечие дефицитът при него е над 1.8 милиарда лв. (над 1/3 от планувания по закон за цялата 2021-а). Освен това в отговор още веднъж Ананиев призна, че от оповестените от него 8.8 милиарда лв. фискален запас, над 1.1 милиарда лв. са вземания - контрактувани, само че непостъпили средства (това са най-много пари по европейски стратегии и най-вероятно там са и парите от SURE). Така че кешовата подвижност на хазната не е 8.8 милиарда лв. минус 3.3 милиарда лв. на Сребърния фонд, а 7.7 милиарда лв. минус 3.3 милиарда лв..
 Георги Ганев: Няма незабавна потребност от актуализация на бюджета
Георги Ганев: Няма незабавна потребност от актуализация на бюджета

Ако няма още една или две талази на пандемията, бюджетът ще издържи

Разбира се служебното държавно управление може да попълня фискалния запас с взимане на нов вътрешен и външен дълг. В Закона за бюджета е заложен предел на нов дълг от 4.5 милиарда лв., от които, по думите на Ананиев, са употребени единствено 800 млн. лв.. Впрочем и парите по програмата SURE са дълг, само че контрактуван и към момента не получен. И също така поемането на дълг си има своята цена - и политическа, и финансова.

Новият финансов министър Асен Василев посочи, че най-важната задача на служебното държавно управление е да обезпечи провеждането на изборите. Другата значима задача е да се опита да обезпечи средства, с цел да помогне на жителите и бизнеса да се оправят с провокациите на рецесията.

" Ще разгадавам доста на сътрудниците в министерството и на техния професионализъм. Благодаря на господин Ананиев, че макар продължаването на рецесията след първото тримесечие, с помощта на вътрешни преструктурирания на разноски в министерството, са съумели да обезпечат финансиране на антикризисните ограничения до края на май. От тук нататък ще би трябвало да се търсят благоприятни условия в границите на съществуващия бюджет да се намерят средства за по-нататъшно финансиране на ограниченията.

Ние като държавно управление нямаме право на актуализация на бюджета. В края на март това е можело да стане , когато бе ясно, че поради проблеми с имунизацията в Европейски Съюз, проблемите с пандемията ще продължат до края на есента. Но за жалост този миг бе изтърван и в този момент ще би трябвало да работим със съществуващия бюджет. А той е разчетен въз основата на прекъсване на всички ограничения след края на май, с изключение на тези за медиците ", сподели Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР