Счупен ток, скъсан панталон, липсващи копчета на риза? Не ги

...
Счупен ток, скъсан панталон, липсващи копчета на риза? Не ги
Коментари Харесай

Заший вместо да изхвърлиш: Франция дава бонус за поправка на дрехи

Счупен ток, разкъсан панталон, изчезнали копчета на риза? Не ги изхвърляйте, в случай че живеете във Франция, където държавното управление ще ви заплати " бонус за корекция " в границите на нова скица, ориентирана към понижаване на отпадъците, написа " Гардиън ".

Приблизително 700 хиляди тона облекла се изхвърлят във Франция всяка година, като две трети се озовават на депата за боклуци.

Сега обаче Франция слага началото на скица за
бонуси, с цел да убеди потребителите да поправят облеклата и износените си обувки, вместо да ги изхвърлят и да купуват нови.

От октомври
бонусът ще идва под формата на отстъпка на стойност сред шест и 25 евро за корекция.

Би Би Си прецизира, че държавното управление ще финансира
бонуса със 154 милиона евро в продължение на пет години.

Беранжер Куяр, държавен секретар по екологията, прикани " всички шивашки работилници и обущари да се причислят към системата ", която ще предлага отстъпка от 7 евро за нов ток и 10-25 евро за корекция на сако, пола или друга дреха. Целта е подкрепяне на бранша и откриване на нови работни места.

По думите ѝ държавното управление се е заело да се оправи с " бързата мода ".

 Страните от Европейски Съюз поддържаха възбрана за заличаване на непродадени текстилни произведения Страните от Европейски Съюз поддържаха възбрана за заличаване на непродадени текстилни произведения

Refashion, групата, която е била помолена да сътвори схемата, отбелязва, че 3.3 милиарда облекла, обувки и текстил за дома са били пуснати на пазара предходната година във Франция.

Refashion желае да насърчи хората освен да поправят и употребяват наново, само че и да понижат количеството текстил, който купуват, и да дарят облеклата, които към този момент не желаят. Според групата към 56% от даренията могат да бъдат употребявани още веднъж, а 32% могат да бъдат рециклирани в нещо ново.

Но не всички са впечатлени от метода на държавното управление.

Бизнес групи предизвестиха да не се " стигматизира " значима френска промишленост.

Паскал Моран от Федерацията за висша мода и мода изрази угриженост за вероятния резултат върху първокласните марки.

Друга част от френския проект за поощряване на по-устойчива мода включва промишлеността да следва нови правила за етикетиране от 1 януари 2024 година, които в детайли разказват въздействието върху околната среда на всеки продукт.
Съгласно новите правила производителите ще би трябвало да изброяват количеството вода, належащо за изработката на облеклото, потреблението на химикали, риска от излъчвания на микропластмаса и детайлности дали за дрехата е употребен рециклиран текстил.

Модната промишленост е един от най-големите браншове във Франция, отчитайки към 66 милиарда евро оборот предходната година и осигурявайки хиляди работни места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР