Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020

...
Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020
Коментари Харесай

Влизаме само с отрицателен PCR вече и в Нидерландия


Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020 година всички пасажери, в това число нидерландски жители, жители на Европейски Съюз (в това число и български граждани) и жители на Шенгенското пространство, би трябвало да показват отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19, изработен до 72-часа преди влизане в Нидерландия , с цел да се качат на борда на аероплан по маршрут за Нидерландия. Това оповестиха от Министерство на външните работи.

В допълнение към отрицателния резултат от PCR-тест за COVID-19, пасажерите, които пътуват с въздушен превоз към Нидерландия от страни отвън ЕС/Шенген би трябвало да показват и попълнена декларация за съществуването на отрицателен резултат за COVID-19, която може да бъде открита на следния линк: 
И двата документа би трябвало да бъдат показани на книжен притежател.

Ако пасажерите не съумеят или откажат да показват отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 преди тръгване към Нидерландия , те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на самолета. В допълнение, пасажерите може да бъдат поканени да показват резултата от теста си за ковид (и декларацията за съществуване на отрицателен резултат за COVID-19 за пасажери, идващи отвън ЕС/Шенгенското пространство) и след идването си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отхвърлен достъп до територията на Нидерландия.

Изисквания за тестванията:

Резултатът от теста би трябвало да бъде на британски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът би трябвало да дава отговор на следните условия:
-    Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19. Всички други типове проби, включително и бързи проби, няма да се одобряват за валидни;
-    Тестовият резултат следва да бъде отрицателен /или вирусът не се открива/;
-    Име и фамилия: в сходство с имената по паспорт;
-    Дата и време на взимане на теста: най-много 72 часа преди идване на самолета в Нидерландия , като следва да бъдат регистрирани времевата разлика и продължителността на полета;
-    Да е налице информация за института или лабораторията, направила теста;
-    На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст в това число.

Изискването за показване на отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 при идване в Нидерландия важи и за директни пасажери, които не напущат директната зона на летищата в Нидерландия , както и за пасажери, които идват в Нидерландия посредством морски, железопътен и автобусен превоз. За идващи в Нидерландия жители с авто превоз няма да се ползва условие за показване на отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19, само че идващи те в Нидерландия от прилежащите Германия и Белгия следва да ревизират какви условия има в тези две страни преди предприемане на пътешестване към Нидерландия с автомобил.

Наличието на отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 не анулира нуждата от използване на 10-дневна мощно целесъобразна карантина в домашни условия след идване в Нидерландия от страни с „ оранжев “ (в това число и от България) и с „ червен “ код предвид на разпространяването на болестта COVID-19 в тези страни. Нидерландските управляващи още един път акцентират, че пътешестване в чужбина следва да се подхваща единствено в извънредно наложителни обстановки (препоръката остава на този стадий най-малко доникъде на м. март 2021 г.).

Изискването за показване на отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои категории пасажери, като цялостен лист може да бъде открит на следния линк: www.rijksoverheid.nl/testverklaring. Сред тях са:
•    Деца под 13-годишна възраст;
•    Граждани, идващи от зони, включени в листата на Европейски Съюз за безвредни във връзка с разпространяването на COVID-19 страни (списъкът може да бъде открит на следния линк: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays/eu-list-of-safe-countries);
•    Пътници, идващи от Исландия;
•    Трансгранични пасажери (включително студенти и ученици);
•    Притежатели на дипломатически карти за идентичност, издадени от Министерство на външните работи на Нидерландия ;
•    Притежатели на задгранични дипломатически паспорти;
•    Притежатели на нидерландски дипломатически паспорти, в случай че пътуват по служебни причини;
•    Държавни глави и членове на непознати правителства;
•    Граждани, които работят в бранша на превоза на артикули, както и различен транспортен личен състав при нужда. В тази категория се включват водачи на камиони и лица, които работят на контейнерни кораби, кораби за насипни товари (например руда и въглища), танкери (горива и химикали) и риболовни кораби. Също по този начин се включват лица, които работят в енергийния бранш, в това число на петролни и газови платформи, офшорни вятърни паркове, офшорни компании, които дават услуги за този бранш, и членове на екипажа на въздухоплавателни средства, круизни кораби и фериботи, в случай че пътуват, с цел да извършват служебните си задължения;
•    Притежатели на моряшки карти, в случай че пътуват за осъществяване на служебните си отговорности или след тяхното привършване. Изключението не се отнася за моряци на търговски яхти и атракционни плавателни съдове;
•    Пътници на полети, които нямат летище в Нидерландия като дестинация, само че са пренасочени към нидерландско летище заради непредвидени обстоятелства;
•    Пътници с пътна заповед на НАТО (NATO Travel Order) или виза NATO-2.

При потребност от подпомагане, българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Хага на следните телефони за връзка: + 31 70 350 3051 и в извънработно време на тел.: + 31 6 5744 8073.
---------------------------------------
Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Министерство на външните работи предлага на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за… ” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР