Считам, че през отоплителния сезон допълнително трябва да се търсят

...
Считам, че през отоплителния сезон допълнително трябва да се търсят
Коментари Харесай

Стойнев: Трябва да гарантираме отоплителния сезон и да не си чупим икономиката


Считам, че през отоплителния сезон в допълнение би трябвало да се търсят количества за нагнетяването в газохранилището „ Чирен “. Това сподели пред bTV депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен стопански и енергиен министър Драгомир Стойнев.

Трябва да подсигуряваме отоплителния сезон и не би трябвало да си чупим стопанската система, добави той.

„ В последна сметка, в случай че всички страни в Европейския действаха по еднакъв метод, тогава несъмнено, че не трябваше да се трансформира мнението. Но когато виждаме, че надали не страните сами търсят решения и намират съответното решение с съветската страна, която несъмнено е голям монополист, то тогава ние би трябвало да мислим и за българската стопанска система. Самият бизнес желае в действителност да има дълготрайни контракти, да има изясненост какво ще се случи през идващите години, тъй като към този момент ние знаем само и единствено два танкера “, съобщи Стойнев.

Когато има глоба, е напълно обикновено да има и контрасанкции, сподели той.

„ Когато Москва направи тези контрасанкции, обикновено е в Европейския съюз всички държави-членки да имат единна позиция. За страдание, се оказа, че не всички държави-членки имат единна позиция. За едни страни – природният газ бе спрян, за други страни, откриха някаква малка врата и тук към този момент си задаваме въпроса дали България не би трябвало да промени своята позиция. Защото аз персонално, в качеството ми на някогашен енергиен министър съм обезпокоен дали ще има задоволително природен газ за нагнетяване в газохранилището в Чирен, а тази газ ние ще употребяваме за отоплителния сезон през зимата.

Да, хубаво е да има втечен газ, дано да забележим първо с кого е подписан, какви ще са количествата, на каква цена, само че несъмнено, че е доста по огромна сигурността, когато газът идва непосредствено през тръба, в сравнение с посредством танкери “, съобщи Драгомир Стойнев.

Защо за едни може, за други не може би трябвало да отговорят от Брюксел за какво се получи по този начин, добави той.

„ Ние твърдо отказахме. Други страни се съгласиха да откриват две сметки. Самото превалутиране не става през съветската централна банка, тъй като тя е в листата със наказания, а става през съветската стокова борса. Тоест постоянно се намират малки врати. В последна сметка Германия, 53% от газа, който е нужен за нейната стопанска система, идва от Русия и тя не може да си разреши такова прекъсване. Докато за България знаете, че имаме 1 милиард по подписани с Азербайджан и към този момент желанието на държавното управление останалите количества да ни бъдат доставени посредством танкери “, означи Стойнев.

Целия диалог вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР