Считам, че кризата в България все още не е проявила

...
Считам, че кризата в България все още не е проявила
Коментари Харесай

Ще изпадне ли България в икономическа рецесия с двойно потъване?

" Считам, че рецесията в България към момента не е показала цялостните си последствия и не може да се изключи опцията за още един спад, като да вземем за пример вторична криза, изключително предвид на нивото на безработицата. Когато стопанската система излезе от криза и икономическият напредък стартира възходящо, само че скоро още веднъж изпада във фаза на криза, тя минава през двойна криза. Нарича се W-образна криза, защото графиката на напредък на стопанската система, минава през двойно потапяне. " Така финансовият специалист Румен Гълъбинов разяснява икономическата обстановка в страната.
" Добър индикатор за двойна криза е, когато растежът на брутния вътрешен артикул още веднъж се намали до негативен след къс позитивен напредък. Напоследък COVID-19 бързо се популяризира в България, като повлече след себе си непредвидени и непредвидими стопански и обществени последици. Публичните ни финанси също са наранени съществено от рецесията, като се чака бюджетният ни недостиг да се увеличи през тази и идната година ", добавя още Гълъбинов.
 1/3 от компаниите регистрират спад на приходите поради COVID-19 1/3 от компаниите регистрират спад на приходите поради COVID-19
32,2% от компаниите у нас са отчели спад в приходите си през септември, при съвсем половината от интервюираните няма изменение, а при 17,8 им...
" Поради рецесията капиталовата среда се разграничава доста и ситуацията към този момент се утежнява предвид на предвижданото второ задълбочаване. Връзката сред случаите на COVID-19 и успеваемостта на стопанската система е доста значима и пътят на стопанската система ни ще зависи доста от хода на вируса. Продължаващата рецесия в публичното опазване на здравето ще окаже огромно въздействие върху икономическата интензивност и заетостта в близко бъдеще. "
" Ние към този момент сме ударени с втората вълна през тази есен, а в исторически проект втората вълна на пандемия постоянно е по-лоша от първата. "
" Оптимизмът във връзка с имунизацията е висок, само че евентуално ваксина няма да е налице всеобщо най-малко доникъде на 2021г. Има два сюжета за стопанската система ни през идващите 6 месеца, като опцията Брутният вътрешен продукт още веднъж да се свлече през четвъртото тримесечие на 2020г. е 50/50. Закъсненията за финансова помощ ще задълбочат забавянето и в случай че не спрем товарния трен от инфекции, стопанската система още веднъж ще се срине. "
" Рецесията стартира, изглеждайки, че ще бъде с V-образен спад, само че по-късно още веднъж падна до по този начин известната двойна криза, защото стопанската система спада два пъти, преди да се възвърне до предходния си ритъм на напредък. Настоящата криза е типичен образец за допустимо двойно потапяне. "
 Финансист: България продължава да е на дъното Финансист: България продължава да е на дъното
Няма никакво значение какъв брой милиони имаш и каква кола караш, откакто слизаш от колата и със скъпата си обувка стъпваш в локвата и ти...
" А невъзможността за удържане на вируса акцентира ясната опция за вторични земетресения. Тъй като рестриктивните мерки, свързани с Covid-19, се ускоряват, чакам стопанската система на България да се свие още веднъж през последното тримесечие на 2020 година ", приключва разбора си икономистът.
Пълният разбор на Гълъбинов можете да прочетете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР