Счетоводната загуба спада, но броят на фирмите, които отчитат такава,

...
Счетоводната загуба спада, но броят на фирмите, които отчитат такава,
Коментари Харесай

БСК: Заради административната тежест броят на големите компании намалява

Счетоводната загуба спада, само че броят на компаниите, които регистрират такава, е повишен леко по отношение на 2008 година (с 3.5%).

[Pixabay] Още по тематиката
Голямото харчене

С бюджета за идната година държавното управление усилва рекордно разноските, само че ще ги разпределя по същия неефикасен метод
27 окт 2017
По прага на търпението

Mина още една година, в която нито договарянията за минималните осигурителни прагове се реализираха, нито полемиките за механизма на МРЗ реализираха прогрес
27 окт 2017
За кого се подвигат заплатите

Държавата възнамерява следващата година да усили разноските за личен състав със 700 млн. лева, които ще отидат най-вече за учители, военни и служители на реда
13 окт 2017 За последните осем години в България са " изчезнали " 92 огромни, 887 междинни и съвсем 2.5 хиляди дребни предприятия. Причината - натискът върху работодатели административното установяване на заплащането и обезпечаването на работещите. Това излиза наяве от обява на Българската стопанска камара (БСК). Статистиката е част от акцията " Стига към този момент " на камарата, в която организацията оборва популистки хрумвания за развиването на стопанската система. От коментара на изпълнителния ръководител на БСК Божидар Данев излиза наяве, че числата са оповестени в отговор на настояванията на синдикати 10% от счетоводната облага да се разпределя ежемесечно за нараствания на заплатите на работещите.

Според данните на БСК от близо 320 хиляди предприятия в страната над две трети са на счетоводна облага. От тях с максимален дял са финансови и застрахователни компании, компании в преработващата индустрия и търговията. Данев показва, че това са браншове на стопанската система със междинна заплата над 1300 лева Идеята на ръководителя е, че растежът от 10% се реализира през последните години и без изземване и преразпределение. " Може би замисълът на синдикатите е това нарастване да бъде ориентирано главно към тяхната преобладаваща членска маса в губещите предприятия и публичния бранш ", разяснява Данев.

Предприятията

Според числата на БСК, за интервала 2012 - 2016 година приходите на компаниите са отчели нарастване с една пета, а разноските порастват с 18.5%. С най-бързи темпове нараства облагата в развлекателния бранш, опазване на здравето, ИТ и административни действия. Докато мощното изменение в ИТ бранша не е изненада, в останалите браншове повода за растежа евентуално е ниската база.

В отчета обаче се отбелязва, че междинният размер на счетоводната облага на компания понижава през предходната година по отношение на миналата. Изключения има - в браншове, които могат да осъществят спомагателни приходи по непазарен път, като енергийния бранш, финансови и застрахователни действия.

Успоредно с това се следи спад на счетоводната загуба, само че пък броят на компаниите, които регистрират такава, е повишен леко (с 3.5%). От камарата показват, че в България са " изчезнали " 92 огромни, 887 междинни и съвсем 2.5 хиляди дребни предприятия. Причината - натискът върху работодатели, административното установяване на заплащането и обезпечаването на работещите, съгласно думите на Данев.

Заплатите

На фона на намаляващия брой работещи в нефинансовите предприятия разноските на работодателите за труд порастват - с 56% за интервала 2008 - 2015 година Средната месечна заплата пък е по-висока с малко над 70%, най-вече заради нарастването в частния бранш. Там растежът е съвсем 90%, до момента в който публичният изостава (32.4%). Успоредно с това минималната заплата се е удвоила за интервала. " В момента необразовани, полуграмотни или хора с начално обучение по административно предписание получават възнаграждение, равно на това на хора с висше и приблизително особено обучение – млади научни служащи, млади лекари, библиотечни чиновници, обществени служащи и други ", написа Данев. Според БСК административните промени на заплатите и обезпечаването разрушават съответната конструкция на заплащането в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР