Сборникът Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна

...
Сборникът Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна
Коментари Харесай

Представят новия сборник „Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България“

Сборникът „ Трапеза и обичаи – храни и питиета от Северозападна България “, който съдържа материали от Осемнадесетата районна краеведска конференция „ Миналото на родния край – обръщение към бъдещето “, проведена от Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца и Регионално ръководство на образованието – Враца, ще бъде показан на 23 февруари в отдел „ Обща читалня “.

Изданието съдържа материали от форума, който се организира онлайн на 28 октомври 2021 година и показва разработките на историци, етнографи, езиковеди, науч­ни служащи, агрономи, учители и възпитаници, краеведи и читалищни дейци.

Тридесет и пет публикации разкриват хранителния код на Северозапада – история, просвета и обичаи. По географски принцип за селищата и регионите са показани проучвания, отдадени на историческите корени на обичайна кухня – локални храни и питиета, използвани от българите, населяващи този район, донесени през вековете артикули, първични материали и подправки от разнообразни краища на света. Текстовете, отдадени на индустриалното млекопреработване и консервиране на плодове през първата половина на ХХ в. са включени, паралелно с тези, отдадени на домашното произвеждане и консервиране на плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал.

Значителна част заемат материалите, които ни връщат към обредната софра и ежедневната селска домашна кухня в предишното, към градските обичаи и пренесените от странство предписания за сладкиши и ликьори, към домашното и индустриално произвеждане на вино и ракия, напомнят ни традицията на билковия чай. Турлашката, влашката кухня, трапезата на хората от равнината и тази на планинците са показани като детайл от обреда и обичая, защитаван и излъчен в дома и фамилията.

Стари, само че възраждащите се и съвременни през днешния ден техники за подготвяне на самун, пестил, агне в ров. Обредните хлябове и сакралните храни, разбираемо, са самобитен акцент и източник на ентусиазъм за откривателите, само че и за майсторите готвачи, за феновете на обичайна кухня – бабини предписания, претворени от млади готвачи в разнообразни кулинарни изложения и надпревари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР