Сборник със статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер,

...
Сборник със статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер,
Коментари Харесай

Сборник със статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер, е посветен на Боян Петров

Сборник със публикации за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер, ще бъде показан на 7 февруари от 18.30 часа в зала "Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките. На 7 февруари 2019 година зоологът и планинар Боян Петров щеше да стане на 46 години, а през днешния ден той е легенда и ентусиазъм за доста хора - откриватели, алпинисти, мечтатели, показват от пресцентъра на Българска академия на науките.

Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма е запис на публикацията си за сборника под редакцията на Райнхолд Меснер "Убийството на невъзможното ". Сборникът към този момент е оповестен и у нас от издателството "Книгомания ", с помощта на брачната половинка на Боян Петров - Радослава Ненова. В него Меснер написа за Боян: "В предишното той към този момент бе посочил своята мощност и увереност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки направления - нещо доста рядко в алпинизма през днешния ден. Аз го назовавам "пистов ". Едва ли е допустимо да се разкрие какво точно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не трансформира почитта, която изпитвам освен към алпиниста, само че и към индивида Боян Петров. "

Сред специфичните посетители ще са Сандро Филипини - редакторът, с който работи Райнхолд Меснер, Радослава Ненова, Тихомир Димитров - теоретичен съветник на българското издание, учител и дълготраен другар на Боян Петров, и доктор Петър Берон - преподавател, началник и подстрекател на Боян.

Преди 50 години Меснер написа публикация със заглавието "Убийството на невъзможното ", откакто реализира своето най-трудно нанагорнище на Средното ребро на Сас дла Круш /Хайлигкройцкофел/ в Доломитите. С това той прави епохална смяна в главните полезности на катеренето и слага началото на придвижването за чисто катерене. Днес в книгата "Убийството на невъзможното " Меснер събира над 30 публикации, в които известни катерачи от целия свят дискутират тематиката за лимита в алпинизма. Една от тях е публикацията на Боян Петров, на който Меснер посвещава цялата си книга.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР