Сбогом АЕЦ Белене“?Близо 45 години – толкова изминаха от началото

...
Сбогом АЕЦ Белене“?Близо 45 години – толкова изминаха от началото
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Сбогом, АЕЦ „Белене“; Без референдум за еврото; Нов завод край Пазарджик

Сбогом АЕЦ „ Белене “?
Близо 45 години – толкоз изминаха от началото на плана за създаване на втора атомна централа в България. Започван и спиран към този момент няколко пъти през това време от разнообразни държавни управления, АЕЦ „ Белене ” до момента отхвърляше да „ почине “. До през днешния ден, когато в Народното събрание беше гласуван план на решение, с който се задължава министърът на енергетиката да организира договаряния с украинския си сътрудник или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за нуклеарната централа. Решението беше признато с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Против него гласоподаваха от проруските партии Българска социалистическа партия и " Възраждане ".
Депутатите взеха решение дефинитивно: Няма да има референдум за еврото
Парламентът не разреши да се организира народен референдум с въпрос „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “. Предложението официално е на Инициативен комитет, само че действително подписките се събираха от проруската „ Възраждане “ по време на предизборната акция за 49-ото Народно заседание.
ГЕРБ публично номинира Димитър Радев за нов мандат в Българска народна банка
ГЕРБ публично предлага актуалният гуверньор на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев за втори мандат. Документите по неговата номинация са входирани в Народното събрание в сряда следобяд, като единствен автограф под кандидатурата е на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.
Все повече българи поддържат въвеждането на еврото
Все повече българи поддържат въвеждането на еврото и чакат позитивни резултати от това за себе си. Резултатите са от последното изследване на „ Евробарометър “, отдадено на публичните настройки към единната европейска валута в страните членки отвън еврозоната.
Приземяване? Евростат регистрира закъснение на имотния пазар в България
Цените на парцелите в България не престават да порастват през първото тримесечие на 2023 година, само че с доста по-бавни темпове. На годишна база покачването е с 9.5%, а на месечна – с 1.6%. В съпоставяне с последното тримесечие на 2022 година обаче растежите се забавят доста, защото тогава бе регистрирано нарастване с 13.4% за годишна база. Това са част от изводите, които могат да бъдат направени от последните данни на Евростат за цените на парцелите и наемите в Европейския съюз.
Зеленски: Благодаря, България, за поддръжката
Искам да ти благодаря, България, за поддръжката и отбраната на нашите хора. Това сподели на брифинг в Министерския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.
Европейска комисия отстранява Механизма за наблюдаване на България и Румъния
Създаденият от Европейската комисия Механизъм за съдействие и инспекция публично се закрива. В продължение на 17 години той проследяваше напредъка на България и Румъния във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. Механизмът бе основан с влизането на двете страни в Европейския съюз през 2007 година и съгласно Еврокомисията е съдействал за насърчаването на промените в двете източноевропейски страни.
Гешев разгласи новия си политически план
Бившият основен прокурор Иван Гешев публично разгласи своя политически план – гражданско, родолюбиво, консервативно придвижване „ Справедливост за България “. Той заяви новината във Фейсбук, където сега дава отговор онлайн на въпроси от хора, задали ги по електронната поща. Преди да стартира с отговорите на въпроси Гешев изнесе няколко минутно слово, в което още веднъж изясни за олигарсите, политическата мафия и унищоженото от демокрацията и неолиберални полезности българско общество.
Асен Василев дава обещание нови политики и промени след три месеца
Финансовият министър Асен Василев даде обещание кабинетът да създаде нови политики и промени с представянето на Бюджет 2024. По думите му, а и съгласно графика, параметрите на бюджета за идната година следва да се показват още през октомври.
Държавата ще заплаща третия ден от болничния от следващата година
От началото на идната година бизнесът ще заплаща единствено първите два дни от болничния. Това ще заложи финансовият министър Асен Василев с плана на бюджет за 2024 година Идеята му в действителност не е нова – той я предложи още в края на предходната година – между двете четения на изключителния закон за удължаването на Бюджет 2022. Тогава обаче предлагането му не събра поддръжка.
Бизнесът предлага промени в бюджета на Асен Василев и упорства за пенсионна промяна
Бизнесът предлага някои промени в проектобюджета на финансовия министър Асен Василев и упорства за пенсионна промяна поради все по-големия недостиг на Националния застрахователен институт (НОИ). Две от най-големите работодателски организации в страната – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК) са и срещу множеството от законодателните промени, които Василев прокарва през преходните и заключителните разпореждания на проектобюджета за 2023 година
Ресторантьорите оферират касовата записка да служи за данъчни облекчения
Касовата записка да служи като данъчно облекчение на клиентите. Това оферират от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). Според тях това е единственият ефикасен метод за битка със сивата стопанска система, а не „ лобистките оферти “ на министъра на финансите Асен Василев, заложени в проектобюджета, който беше показан предходната седмица.
Асен Василев остави нарастването на заплатите в Министерство на вътрешните работи за следващата година
Финансовият министър Асен Василев остави нарастването на заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи за следващата година. След съвещанието на държавното управление министърът уточни, че остава проектът тази година растеж на възнагражденията да получат единствено държавните чиновници, които не са получили подобен предходната.
Техническият обзор няма да изисква платени санкции
Финансовият министър Асен Василев се отхвърли от концепцията си колите да минават наложителния механически обзор единствено в случай че притежателите им са платили съответно всички санкции към КАТ. Идеята му бе заложена през „ задната врата “ на проектобюджета за 2023 година, показан от Министерство на финансите предходната седмица.
Почти всички нападнаха Асен Василев поради арбитража
Депутатите от всички парламентарни групи, като се изключи „ Продължаваме промяната – Демократична България “, нападнаха финансовия министър Асен Василев за желанието му да реалокира дирекция „ Съдебна отбрана “ от своето ведомство в правосъдното. Дирекцията се занимава с всички арбитражни каузи, които води България и се слави с триумфи. Отделът е част от финансовото министерство от над 20 години.
Правителството ще смени държавния представител в „ Лукойл Нефтохим “
Правителството се готви да излъчи нов собствен представител в „ Лукойл Нефтохим Бургас “. Критериите за състезанието към този момент се приготвят от Министерството на енергетиката. Това разкри министър председателят акад. Николай Денков по време на поредицата „ Властта приказва намерено “, в която дава отговор на въпроси онлайн.
Total и OMV чакат 13 милиарда куб. м газ край Варна
Френската Total и австрийската OMV, който изследват „ Блок 1-21 Хан Аспарух ” за български находища в Черно море, чакат да намерят 13 милиарда куб. метра газ в източната част на блока. Това обявиха представители на двете компании пред Комисията по енергетика в четвъртък.
Министерството на туризма наема Фейсбук експерти
Министерството на туризма ще търси нови специалисти в региона на маркетинга, които да популяризират България в онлайн платформи като Фейсбук, YouTube и Instagram. Това оповестиха от ведомството за Economic.bg във връзка измененията в Закона за туризма, съгласно които към този момент няма да е нужно провеждането на публични поръчки за реализирането на онлайн рекламите на дестинация България.
Качеството на продукта – големият проблем на българския туризъм
Има ли проблем с качеството на туристическата услуга в България? Зависи от гледната точка, сподели изследване на Economic.bg измежду представители на туристическия отрасъл.
„ Мисли за приключението “: Димитър и Стилияна имат проект за къмпинг туризма в България
Къмпинг туризмът в България набра изключително огромна известност през лятото на 2020 година, когато с появяването на Коронавирус доста хора взеха решение да заменят огромните хотелски комплекси с уединени и надалеч от паниката, само че покрай морския бряг, къмпинги. Тенденцията се резервира и до през днешния ден, като от ден на ден хора стартират да избират и още по-алтернативния способ за туризъм – пътешестване с кемпер.
Карта демонстрира свободните места за къмпинг по морето
Българската платформа за къмпинг резервации Karavani.bg сътвори карта, която демонстрира свободните места за разполагане на кемпери и палатки, както и каравани, които могат да бъдат наети по Българското Черноморие.
„ Персенк Инвест “ откри нов цех край Пазарджик
Пловдивската компания „ Персенк Инвест “ откри новия си цех за бетонови произведения в пазарджишкото село Хаджиево. Инвестицията e над 16 млн. лева, които са вложени в съвременно съоръжение и новаторски технологии. Първоначалният проект за завода беше той да бъде построен в Ново село, община Стамболийски, а плануванаъа инвестиция беше 10 млн. лева
Вълна от споделени офиси ще залее София следващата година
Интересът към споделените офиси се резервира, даже след отминаването на пика при наклонността за работата от у дома. Инвеститорите явно виждат капацитет при тези пространства, а като доказателство за това се чака нови над 9800 кв. м да бъдат открити през идната година в София. Основната част от тях ще се намират в Широк център, оповестява консултантската компания Colliers в последния си отчет за пазара на споделените офиси в София.
Комисия за защита на конкуренцията още веднъж утвърди експанзията на Vivacom в Северна България
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди експанзията на Vivacom в Северна България. Регулаторът позволи наново на телекома да придобие няколко основни компании в района, които да разширят наличието му. Става въпрос за „ Нетуоркс-България “ ЕООД, „ ТВН Дистрибуция България “ ЕООД и „ Телко Инфраструктури “ ЕООД, които са 100% благосъстоятелност на частното лице Свилен Максимов.
Комисия за защита на конкуренцията санкции представителя на Miele за България с 1.6 млн. лева
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции „ Миле България “, представител за страната на високия клас електроуреди Miele, с над 1.6 млн. лева поради координиране на цени. От решението излиза наяве, че регулаторът е намерил доказателства, че компанията въздейства на цените при следваща продажба на уредите по пътя към потребителите.
Интервю с ChatGPT | Какво е бъдещето на работната средa?
Тенденциите на пазара на труда не са свързани единствено с изкуствения разсъдък и автоматизацията. Затова взехме решение да сложим задача на ChatGPT да направи своята " прогноза ", с цялата конвенционалност, че не трябва да му се има вяра изцяло. И той " с наслада " одобри заданието да предвижда бъдещето на работната среда.
Дизайнерските продукти на „ Разгар “ разпалват планинарите
Неслучайно дефиницията на думата „ кипеж “ е разпалване, най-интензивният и пиков миг от една активност. Точно тези процеси протичат и в дребната компания за промишлен дизайн „ Разгар “, отдадена на изработването на съоръжение, аксесоари и облекла за къмпинг, планина и за свободно време в природата и в градската среда.
В Норвегия откриха най-голямото находище на фосфати в света
Англо-норвежката компания Norge Mining откри голямо находище на фосфатни скали в югозападна Норвегия. То съдържа задоволително минерали, с цел да задоволи световното търсене на акумулатори и слънчеви панели за идващите 100 години, съгласно минната компания.
OMV продаде бензиностанциите си в Словения
OMV завърши продажбата на бизнеса си с бензиностанции в Словения и считано от 1 юли новият им притежател е унгарската петролна група MOL. Сделката беше контрактувана още през 2021 година, като покупната цена е 311 милиона евро.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР