Сблъскването със слаб безжичен сигнал или неработеща Wi-Fi мрежа е

...
Сблъскването със слаб безжичен сигнал или неработеща Wi-Fi мрежа е
Коментари Харесай

Най-често срещаните проблеми с Wi-Fi и как да ги решим


Сблъскването със слаб безжичен сигнал или неработеща Wi-Fi мрежа е разочароващо преживяване, само че казусът може да не е сложен за решение (снимка: CC0 Public Domain)

Проблемите с Wi-Fi сигурно са неприятно преживяване. Справянето с тях обаче не би трябвало да ви плаши. С верния метод, въоръжени със познания и ефикасни техники за премахване на неизправности, разрешаването на проблеми с Wi-Fi е постижима задача. Тази публикация преглежда някои от най-често срещаните неприятности с безжичната връзка и методите за справяне с тях.

Независимо дали се борите с ниска скорост на интернет, нестабилни Wi-Fi сигнали или неспособност за определяне на връзка, съществуват голям брой способи за премахване на тези постоянно срещани проблеми. От съществени корекции до по-сложни решения, има необятна гама от тактики за възобновяване на Wi-Fi връзката до нейното оптимално положение.

В допълнение към бързите и лесни решения за постоянно срещани неизправности, ще ви предложим и задълбочени препоръки за премахване на по-упорити проблеми. Те включват сюжети, при които Wi-Fi връзката стопира напълно или работи при доста понижени скорости, което изисква по-дълбоко схващане и нюансиран метод към решение на казуса.

Загубата на интернет връзка или Wi-Fi може да бъде сериозен проблем, когато имате потребност да останете онлайн. Липсата на връзка може да наруши работния ви развой, да провали диалози или да ви извади от онлайн игра в решителен миг. Експертите от DigitalTrends са обобщили някои от най-често срещаните проблеми с Wi-Fi и методите за възобновяване на работния развой.
Контролен лист за премахване на базови Wi-Fi проблеми
Когато срещнете неспецифичен проблем с Wi-Fi или смятате, че казусът не е задоволително сериозен, с цел да изисква задълбочено следствие, е рационално да започнете отстраняването на неизправности с главен надзорен лист. Обмислете следните точки като насочна точка за дейно справяне и разрешаване на проблеми с Wi-Fi:

Проверете Wi-Fi свързаността на устройството: Уверете се, че Wi-Fi функционалността на вашето устройство е задействана. Лаптопите постоянно разполагат с клавишни комбинации, които могат несъзнателно да деактивират Wi-Fi, до момента в който смарт телефоните нормално оферират бързи превключватели за деактивиране на Wi-Fi опциите.

Рестартирайте рутера: Извършете бързо рестартиране на вашия рутер, като го изключите от източника на зареждане, изчакате почти 30 секунди до 1 минута и по-късно го включете още веднъж. Това просто деяние постоянно може да поправя разнообразни Wi-Fi усложнения посредством нулиране на конфигурациите на рутера.

Проверете за спиране на услугата: Проучете дали интернет услугата ви не е прекратена, като се консултирате с вашия снабдител (ISP) – може да разгледате картата на спиранията на неговия уебсайт (ако поддържа такава), като използвайте връзката за данни на вашия смарт телефон за достъп до тази информация, в случай че Wi-Fi не е разполагаем, или да се обадите в прът центъра до екипа за поддръжка. Прекъсване във вашия регион може да е главната причина за проблемите с Wi-Fi.
Бързи корекции за чести проблеми с Wi-Fi
По-долу ще намерите някои от най-често срещаните проблеми с Wi-Fi и бързи решения, които можете да опитате, с цел да възстановите безжичната си връзка.
Забравена ключова дума за Wi-Fi
Ако установите, че не можете да си спомните паролата за Wi-Fi и няма налични писмени записи за нея, нулирането на вашия рутер е идващото деяние. Следвайте тези стъпки, с цел да нулирате вашия рутер до фабричните му настройки:

Стъпка 1. Намерете бутона за нулиране: множеството рутери разполагат с дребен бутон с дупка на гърба или изпод.

Стъпка 2. Използвайте кламер: изправете кламер и деликатно го поставете в отвора на бутона за нулиране.

Стъпка 3. Задръжте бутона: натиснете и задръжте бутона за нулиране почти 30 секунди; може да се наложи да употребявате известна мощ, защото бутонът постоянно е хлътнал, с цел да се предотврати инцидентно нулиране.

Стъпка 4. Освободете бутона: откакто задържите бутона за нулиране за 30 секунди, освободете го; по-късно рутерът ще се рестартира и ще се върне към фабричните настройки по дифолт.

Стъпка 5. Преконфигурирайте рутера: откакто рутерът се рестартира, ще би трябвало да го конфигурирате още веднъж, в това число да зададете нова ключова дума за Wi-Fi.

Следвайки тези стъпки, можете сполучливо да нулирате вашия рутер и да възстановите достъпа до Wi-Fi мрежата, даже в случай че сте не запомнили паролата.
Wi-Fi връзката се губи при наново логване
Проблемите с Wi-Fi връзката при наново влизане (логване) Windows 10 са постоянно срещано събитие, което се приписва на бързото пускане. Бързото пускане е предопределено да форсира процеса на влизане посредством поддържане на избрани систематични процеси, работещи във фонов режим. Тази функционалност обаче може по нехайство да провокира неточност в безжичния драйвер, който предотвратява безпроблемно наново свързване към Wi-Fi мрежи.

Може да деактивирате бързото пускане, с цел да смекчите този проблем. Следвайте стъпките по-долу, с цел да коригирате настройките за бързо пускане:

Стъпка 1. Потърсете „ Power Options ” в лентата за търсене на Windows 10 или Windows 11 и отворете съответния раздел на контролния панел.

Стъпка 2. В „ Power Options ” отидете до „ Choose What the Power Button Does ”, в менюто отляво.

Стъпка 3. Разгледайте секцията „ Shutdown Settings ” и намерете опцията „ Turn On Fast Startup ”.

Стъпка 4. Уверете се, че е определена опцията за дейно деактивиране на „ Fast Startup ”.

В дълготраен проект разрешаването на този проблем може да наложи актуализиране на драйвера на вашия безжичен мрежов адаптер. Актуализирането на драйвери може да поправя всички съществени неточности, причиняващи казуса с Wi-Fi връзката.
Мрежата е налична, само че няма достъп до интернет
Мрежова връзка без достъп до интернет може да бъде разочароващо преживяване. Ето някои стъпки за дейно справяне с този проблем:
Нулирайте модема: Започнете с нулиране на вашия модем. Просто го изключете от източника на зареждане, изчакайте няколко секунди и по-късно го включете още веднъж. Тази съществена стъпка постоянно може да позволи проблеми със свързването посредством освежаване на конфигурациите на модема. Тест на Ethernet връзката: Ако нулирането на модема не позволи казуса, пробвайте да свържете преносим компютър или настолен компютър непосредствено към вашия рутер благодарение на Ethernet кабел. Тази директна връзка отстрани евентуални проблеми, свързани с Wi-Fi, и оказва помощ да се дефинира дали казусът е в рутера или в Wi-Fi връзката. Нулиране на рутера: Ако пробата за Ethernet връзка се окаже сполучлив и удостовери, че рутерът действа вярно, идната ви стъпка е да нулирате рутера. Подобно на процеса на нулиране на модема, изключете рутера, изчакайте за къс интервал от време и по-късно го включете още веднъж. Това деяние може да помогне за възобновяване на функционалността на рутера и да позволи проблеми с достъпа до интернет. Свържете се с интернет доставчика: Ако макар всички старания към момента нямате достъп до интернет, може да има спиране във вашия регион. Свържете се с вашия снабдител на интернет услуги, с цел да ревизирате за спирания и да потърсите помощ за разрешаване на казуса. Рутерът се срутва постоянно и единствено рестартирането оказва помощ
Редовните сривове на рутера може да бъдат разрушителни за интернет свързаността и цялостната непоклатимост на мрежата. Това сигурно е един от най-често срещаните проблеми с Wi-Fi. Ето по какъв начин да се справите дейно с този проблем:

Извършете цялостно нулиране: Ако вашият рутер изисква постоянно рестартиране, с цел да действа вярно, той може да се възвърне от цялостно нулиране. Повечето рутери разполагат с бутон за нулиране, който нормално се намира на гърба или изпод на устройството. С помощта на кламер или сходен инструмент натиснете и задръжте бутона за нулиране за към 30 секунди. Това деяние ще възвърне рутера до фабричните настройки по дифолт. След нулирането настройте безжичния рутер до вярната настройка.

Оценете здравето на рутера: Ако рутерът продължава да се срутва даже след цялостно нулиране, това може да значи по-сериозен хардуерен проблем. Проверете за признаци на физическа щета или прегряване, защото тези фактори могат да допринесат за неустойчивост. Освен това прегледайте версията на фърмуера на рутера и се уверете, че е настояща. Актуализирането на фърмуера от време на време може да позволи проблеми с продуктивността и неточности.

Помислете за гаранционно обслужване: Ако рутерът към момента е в границите на своя гаранционен интервал, обмислете да се свържете с производителя за помощ. Може да имате право на замяна или ремонт без спомагателни разноски. Не забравяйте да предоставите детайлности за повтарящите се сривове и всички стъпки за премахване на неизправности, които към този момент сте подхванали.

Разгледайте вариантите за замяна: Ако рутерът към този момент не е в гаранция или в случай че сривовете не престават макар напъните за премахване на неизправности, може да е време да обмислите подмяната на рутера. Инвестирайте в благонадежден и реномиран модел рутер, който дава отговор на вашите мрежови условия. Проучете отзивите на клиентите и техническите спецификации, с цел да вземете осведомено решение.

Когато корекциите в настройките не оказват помощ, може да се наложи подмяна на рутера
(снимка: CC0 Public Domain)
Бавен Wi-Fi или достъп единствено в избрани стаи
Това е един от най-често срещаните проблеми с Wi-Fi и постоянно е причина за недоволство на потребителите. Натъкването на муден или изчезнал Wi-Fi или интернет достъп в избрани стаи може да бъде разочароващо, само че има няколко тактики за дейно справяне с този проблем:

Оптимизирайте разположението на рутера: Wi-Fi сигналите се популяризират във всички направления от рутера, тъй че разположението му доста въздейства върху покритието. Помислете за пренасяне на рутера на по-централно място в дома ви, това може да усъвършенства приемането на сигнала в цялото жилищно пространство.

Регулирайте позиционирането на антената: Ако вашият рутер разполага с външни антени, експериментирайте с контролиране на техните позиции. Редуването сред изцяло отвесна и хоризонтална ориентировка може да помогне за разширение на покритието на сигнала в голям брой направления, което евентуално усъвършенства свързаността в проблематичните зони.

Намаляване на разстройствата от околните мрежи: В среди като жилищни здания прилежащите рутери може да пречат на вашия Wi-Fi сигнал. Използвайте принадлежности за разбор на Wi-Fi като NetSpot или Wi-Fi Analyzer, с цел да идентифицирате околните мрежи и каналите, които употребяват. Ако вашият рутер се припокрива с тези мрежи, помислете за превключване към по-малко претрупан канал, с цел да минимизирате разстройствата.

Разширете покритието с повторители или мрежести системи: Ако усъвършенстването на разположението на рутера и коригирането на настройките не съумеят да разрешат казуса, помислете за разширение на вашето Wi-Fi покритие благодарение на повторители или меш системи. Безжичните повторители усилват и препредават Wi-Fi сигнали, като дейно уголемяват покритието до зони с неприятна съгласуваност. Като опция, вложението в мрежова безжична система за цялостен дом може да отстрани мъртвите точки и да обезпечи безпроблемна съгласуваност в цялото ви жилище.

Надстройте вашия рутер: Ако всичко друго се провали, може би е време да инвестирате в нов рутер. Модерните рутери оферират нараснала продуктивност, усъвършенствани функционалности и по-голямо покритие, спрямо по-старите модели. Оценете вашите мрежови потребности и проучете реномирани варианти за рутери, които дават отговор на вашите условия.
Бавен интернет без значение от устройството или мястото
Ниската скорост на интернет на всички устройства може да бъде разочароващо преживяване, само че има няколко стъпки, които можете да предприемете, с цел да отстраните и разрешите казуса:

Тествайте кабелна връзка: Свържете преносим компютър непосредствено към вашия рутер благодарение на Ethernet кабел и извършете тест за скоростта на интернет. Ако скоростта остане ниска, казусът евентуално е във вашата интернет връзка, а не в рутера. В този случай проучете способи за възстановяване на скоростта на интернет и обмислете да се свържете с вашия снабдител на интернет услуги за подпомагане.

Проверете претоварването на безжичния канал: Ако пробата на кабелната връзка даде приемливи резултати, проверете дали не е претрупан безжичният канал. Влезте в настройките на вашия рутер и отидете до конфигурацията на безжичния канал. Експериментирайте със промяна на канала, с цел да облекчите тапите, породени от вашите устройства или близки мрежи.

Извършете фабрично нулиране: Ако регулирането на безжичния канал не успее да усъвършенства скоростите, помислете за фабрично нулиране на рутера. Повечето рутери разполагат с бутон за нулиране, който може да се натисне благодарение на кламер. Задръжте натиснат бутона за нулиране за почти 30 секунди, с цел да възстановите фабричните настройки на рутера. След това конфигурирайте още веднъж устройството, с цел да прецените дали нулирането взема решение казуса.

Помислете за замяна на рутер: Ако нито една от предходните стъпки не докара до обилни усъвършенствания и интернет връзката остава мудна, това може да значи нередовен рутер. Разгледайте опцията за закупуване на нов рутер, като изберете модел, прочут със своята надеждност и продуктивност. Като опция, в случай че рутерът действа вярно, проверете за проблематичен модем. Надграждането до Wi-Fi 6 или Wi-Fi 6E рутер също може да облекчи тапите и да обезпечи по-високи скорости, при изискване че вашият широколентов проект поддържа тези усъвършенствания.
Едно устройство не може да се свърже към Wi-Fi
Понякога казусът с Wi-Fi ще засегне единствено едно устройство. Може да е разочароващо, когато вашият смарт телефон е единственото устройство, което има проблеми с Wi-Fi връзката. Добрата вест е, че този проблем е изцяло решим. Eто по какъв начин:

Рестартирайте Wi-Fi на устройството: Започнете, като изключите Wi-Fi на вашето устройство и по-късно го активирате още веднъж. Като опция, в случай че употребявате Wi-Fi донгъл, изключете го и по-късно го включете още веднъж. Тази елементарна стъпка постоянно може да позволи моментни мрежови проблеми.

Рестартирайте устройството и рутера: Ако рестартирането на Wi-Fi връзката не реши казуса, пробвайте да рестартирате самото устройство. След като устройството се рестартира, пробвайте да се свържете още веднъж с Wi-Fi мрежата. Освен това помислете за рестартиране на рутера, с цел да опресните настройките му и евентуално да разрешите всички проблеми със свързването.

Изтриване и наново свързване към мрежа: Ако казусът продължава или се появява още веднъж, изтрийте настоящата мрежа от листата със непокътнати мрежи на вашето устройство. След това се свържете още веднъж с мрежата и тествайте връзката още веднъж. Това деяние от време на време може да почисти всички продължаващи проблеми с мрежовия профил.

Стартирайте мрежова диагностика: В Windows 10 или 11 потърсете „ wifi troubleshooting ” и отворете резултата с етикет „ Identify and Repair Network Issues ”. Този инструмент ще извърши поредност от диагностики, с цел да разпознава и адресира всевъзможни проблеми със свързаността. Ако употребявате MacOS, можете да стартирате Wireless Diagnostics, като задържите клавиша Options и щракнете върху иконата AirPort (Wi-Fi) в лентата с менюта. Изберете „ Open Wireless Diagnostics ” и следвайте инструкциите на екрана, с цел да диагностицирате и отстраните проблеми с Wi-Fi.
Нищо не може да се свърже към Wi-Fi
Ако нито едно устройство не може да се свърже с Wi-Fi, казусът евентуално е обвързван с рутера. Можете да опитате да свържете вашия преносим компютър непосредствено към рутера благодарение на Ethernet кабел. Ако стартира да работи след свързване, казусът е обвързван единствено с Wi-Fi. Следователно можете да опитате някои от другите корекции, изброени дотук. Ако не работи, тогава вашият интернет може да е спрял изцяло. Нулирането на рутера може да реши безчет проблеми, само че в случай че устройството не работи даже след нулиране, може да имате хардуерни проблеми и е по-добре да обмислите замяна на рутера.
Повреда на Wi-Fi след актуализация
Този проблем може да възникне от време на време с избрани актуализации на операционната система. Някои актуализации се популяризират с бързи темпове и неточности, свързани с устройството, могат да изчезнат по време на внедряването. Понякога казусът не включва неточност в софтуера, а несъответственост сред хардуера и операционната система. Актуализацията може да повреди драйверите, има и доста други фактори, които би трябвало да се вземат поради. Ако забележите, че сте изгубили Wi-Fi малко след актуализирането на вашето устройство, тогава би трябвало да помислите за връщане на системата до по-ранна версия.
Заключение
Има доста сюжети, които би трябвало да имате поради, когато се сблъскате с развален Wi-Fi. Ако вашият интернет работи, когато сте свързани към рутера посредством кабел, тогава казусът е в Wi-Fi. Когато не работи, това може да е обвързвано с вашия интернет снабдител. Понякога вашето устройство има повреден съставен елемент, който го прави некомпетентно да реализира достъп до Wi-Fi мрежи. И най-после, вашият рутер има проблеми. Следвайте препоръките нагоре, за разрешите някои от най-често срещаните проблеми с Wi-Fi. Опитайте ги, с цел да върнете Wi-Fi назад в работно положение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР