Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване, което е основен рисков

...
Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване, което е основен рисков
Коментари Харесай

Д-р Цветелина Цветанова: Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване

„ Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване, което е главен рисков фактор за отключване на диабет вид 2. При децата обстановката е сходна на тази при възрастните, все по-често срещаме и при децата диабет, който е присъщ за възрастните. От 3 до 5 деца годишно диагностицираме с този диабет ”. Това съобщи доктор Цветелина Цветанова от Детския диабетен център „ Св. Георги ” в Пловдив в предаването „ Пулс ” по NOVA NEWS.

Тя посочи, че дете под 10-годишна възраст не трябва да спазва диети, може да имат ежедневна физическа интензивност - даже единствено вървене по половин час.

Захарният диабет вид 1 е автоимунно заболяване. Честото боледуване от респираторни инфекции преди 6-месечна възраст също крие риск от отключване на захарен диабет вид 1, само че единствено от деца, които са с генетично влечение, сподели медикът.

„ Ако детето стартира да пие доста вода, в случай че става през нощта да пишка или стартира внезапно да се напикава нощем. Сред признаците е и отслабването на тегло при непокътнат вкус ”, изясни доктор Цветанова и добави, че при диабет вид 2 няма по този начин постоянно алармиращи признаци.

Почти половин милион души в България са с диабет.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР