Сблъсъци в Североизточна Сирия между армия, протурски бойци убиха повече от 20

...
Сблъсъци в контролираната от кюрдите североизточна Сирия между армията и
Коментари Харесай

Сблъсъци в контролираната от кюрдите североизточна Сирия между армията и подкрепяните от Турция въоръжени фракции убиха 23 души в неделя, след като проанкарски бунтовници се опитаха да проникнат в района, каза военен наблюдател.

Насилието идва на фона на дни на отделни сблъсъци в държани от кюрдите части на съседна провинция Дейр Еззор, след като подкрепяни от САЩ и водени от кюрди бойци задържаха там ръководителя на местен военен орган.

Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи за "18 убити сред (протурските) фракции и петима от силите на режима" в провинция Хасакех в неделя, като добави, че други са били ранени.

Сблъсъците се състояха в района на Тал Тамр в северозападната част на провинцията, според базираната във Великобритания Обсерватория, която разчита на широка мрежа от източници в Сирия.

Фракции от коалицията от подкрепяни от Анкара бунтовнически групи, известни като Сирийската национална армия, се опитаха да проникнат в региона по-рано през деня, добави той.

Сирийската армия и местните бойци, свързани с водените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF), отговориха, което доведе до жертвите, добави Обсерваторията.

Районът Тал Тамр е близо до ивица от гранична територия под контрола на Анкара и нейните подставени лица.

От 2016 г. Турция предприе няколко нахлувания срещу кюрдските сили в Северна Сирия, които позволиха на Анкара да получи контрол над зоните по границата.

Споразумение от 2019 г. с посредничеството на Русия видя сирийските правителствени сили, разположени по протежение на части от северната гранична зона в замяна на това Турция да спре по-ранна офанзива.

Насилие в Дейр Еззор 

По-рано в неделя посолството на САЩ в Сирия каза, че висши служители са се срещнали с кюрдски- ръководени сили и лидери на общността в източна Сирия, обсъждайки необходимостта от деескалация след дни на смъртоносно насилие.

Сраженията избухнаха в контролираните от кюрдите райони на провинция Дейр Ез Зор, след като подкрепяните от САЩ SDF задържаха Ахмад ал-Хабил, ръководител на местния военен съвет на Дейр Еззор, на 27 август.

Насилието уби 23 SDF бойци, 39 местни бойци и девет цивилни, според Обсерваторията, актуализирайки по-ранни данни за продължилото дни насилие.

В събота в района влезе в сила комендантски час.

Заместник-помощник-държавен секретар на САЩ за близките Източните въпроси Итън Голдрич и генерал-майор Джоел Воуел, командир на водената от САЩ коалиция, бореща се с групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, се срещнаха "в североизточна Сирия" със SDF, кюрдските власти и племенните лидери от Дейр Ез Зор, каза американското посолство .

„Те се съгласиха относно важността на разглеждането на оплакванията“ на жителите на Дейр Еззор, „опасностите от намеса на външни лица“ и „необходимостта да се избегнат цивилни смъртни случаи и жертви“, се казва в изявление на посолството в X, бивш Twitter.< p>Участниците също се съгласиха относно „необходимостта от деескалация на насилието възможно най-скоро“, се казва в изявлението на посолството на САЩ, което е базирано извън Сирия.

„Голяма чувствителност“ 

Провинция Дейр Ез Зор, предимно населена с арабско население, се контролира от SDF на изток от Ефрат, докато силите, лоялни на сирийския президент Башар ал-Асад, и свързаните с Иран бойци са разположени на западния бряг.

Кюрдските власти управляват райони под техният контрол чрез местни цивилни и военни съвети, за да се избегне разстройването на местните арабски племена.

Някои бойци в контролираните от Турция райони в Северна Сирия настояха за подкрепа за онези, които се противопоставят на водените от кюрдите сили в Дейр Ез Зор.

В неделя, SDF и Обсерваторията казаха, че ситуацията в Дейр Еззор изглежда се успокоява.

Ситуацията „се разглежда с голяма чувствителност, но се надяваме, че проблемите ще бъдат решени скоро, независимо дали по военен път или чрез комуникация с арабските племена в региона", каза говорителят на SDF Фархад Шами.

SDF оглавиха офанзивата, която победи самопровъзгласилия се халифат на групировката ИД в Сирия през 2019 г.

Анкара вижда сирийските кюрдски Отряди за защита на народа (YPG), които доминират в SDF, като издънка на забранената Кюрдска работническа партия (PKK).

Войната в Сирия е убила повече от половин милион души, откакто избухна през 2011 г.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР