Сблъсъци в парламента. Депутати от Възраждане опитаха да изключат тонколоните,

...
Сблъсъци в парламента. Депутати от Възраждане опитаха да изключат тонколоните,
Коментари Харесай

Отново блокираха трибуната на парламента, сблъсъци между депутати от Възраждане и ДПС

Сблъсъци в Народното събрание. Депутати от " Възраждане " пробваха да изключат тонколоните, с цел да не се чуват изявленията в зала. Това предизвика депутатите от Движение за права и свободи да се намесят и се стигна до физически контакт и боричкане.

С регистрирани 121 депутати в пленарната зала беше намерено изключителното съвещание на Народното събрание.

Още преди началото му депутатите от „ Възраждане “ още веднъж бяха пред парламентарната естрада. Пред публицисти в Народното събрание Цвета Рангелова разгласи, че не престават с блокирането на трибуната на Народното събрание до възобновяване на естествената му работа.

Това пречи на сътрудниците им от останалите парламентарни групи да се изричат от трибуната. В тази връзка ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи народните представители да се изричат от място, залата гласоподава " за ". Изказванията се вършат от място на портативен микрофон.

Така депутатите започнаха работа с разискване на дерогацията за " Лукойл ".

 

Депутати от " Възраждане “ отвърнаха на удара със бойкот, като се пробваха да осуетят съвещанието, откачайки кабелите на тонколоните в залата. Росен Желязков моли квесторите да се намесят, а дейностите им той дефинира като увреждане на имущество. Започна игра на криеница сред депутати-саботьори и квестори.

 

Откачането на кабелите предизвика Йордан Цонев и Делян Пеевски от Движение за права и свободи да се намесят като се стигна до физически конфликти сред тях и депутати от " Възраждане ".

В следствие се намесиха и още народни представители от двете групи.
Депутатът от " Възраждане " Ивелин Първанов съобщи, че е застрашен с ликвидиране от депутата от Движение за права и свободи Марио Ангелов. 
" За закононарушение от общ темперамент депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички ограничения и процедури ", отговори му ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

 

Противопожарната тревога в Народното събрание се включи и стресна депутати, публицисти и администрацията в Народното събрание. Какво я е провокирало по този начин и не стана ясно, само че виенето на сирената продължи дълго, както в пленарната зала, по този начин и в коридорите.

Включването ѝ пристигна едвам 20 минути, откакто депутатите на Движение за права и свободи и " Възраждане " се сбиха поради следващия опит на опозицията да блокира съвещанието, недоволна от демонтажа на Паметника на Съветската войска.


Въпреки напрежението, работата в пленарна зала не спираше посредством изявления от място.

 

Със 144 гласа “за ” Народното събрание вкара възбрана за експорт на горива, създадени от съветски нефт от 1-ви януари, а от 1-ви март се не разрешава работата на " Лукойл " с съветски петрол.

Депутатите взеха решение още да отпадне комерсиалната такса от 20 лева за мегават час върху вноса и преноса на съветски природен газ.

В залата настана ужас, а Делян Добрев, който четеше отчета на енергийната комисия за " Лукойл “, сподели " Чакай, че изпуснах реда “.

Петър Петров от " Възраждане “ взе процедура. Той съобщи, че правилникът на Народното събрание е потиснат, потъпкани са законите и Конституцията. И упрекна Росен Желязков, че е дал все пак началото на съвещанието. Петров изиска съвещанието да се спре незабавно и работата за през днешния ден да бъде прекъсната.

 

Искането му дори не беше подложено на гласоподаване. Вместо това, Желязков откри и закри разискванията по точка 1. Пристъпи се към гласоподаване.

В четвъртък съвещанието беше провалено откакто опозицията още веднъж блокира парламентарната естрада. В петък пък в зала не влязоха депутатите на ръководещите, с претекста, че са разбрали, че се готвят нови демонстрации от опозицията, които желаят да избегнат.

В дневния ред на изключителното съвещание през днешния ден е заложено второ четене на дефинитивно бюджета на здравната каса и ДОО. В бюджета на НЗОК за 2024 година са заложени 8 милиарда лева Повече средства от тази година - с към 20%, са планувани за доболничната помощ, профилактиката и денталните действия.

24,3 милиарда лева са заложени в бюджета на ДОО за следващата година. Предвидено е повишение на минималната заплата - на 933 лева, както и нарастване на оптималния застрахователен предел на 3750 лева С 1,1 милиарда лева повече са плануваните пари за здраве следващата година.

" Днес още веднъж ще блокираме работата на Народното събрание! Няма да отстъпим пред беззаконието! ", разгласи Костадинов.

Лидерът на " Възраждане " уточни и двете условия, с цел да бъде възобновена работата на Народното събрание - уволнението на регионалния шеф Вяра Тодева и връщането на паметника на мястото му. " Това е което желаеме ние! Докато това не се случи блокадата на Народното събрание ще продължи ", закани се Костадинов.

 

Очаквайте детайлности

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР