Сблъсъци пред кюрдския парламент в Ербил след решението на лидера

...
Сблъсъци пред кюрдския парламент в Ербил след решението на лидера
Коментари Харесай

Сблъсъци в Иракски Кюрдистан след оттеглянето на Барзани

Сблъсъци пред кюрдския парламент в Ербил след решението на водача на кюрдското районно държавно управление Масуд Барзани да се оттегли от президентския пост, което се случва месец след извършения противоречив референдум за самостоятелност, оповестява АП, представена от news.bg 

Агенцията осведоми и за подпалени партийни централи.

Екип на информационната организация е видял протестиращи да нападат постройката на Народното събрание, депутати и публицисти, до момента в който Барзани се обърна към района с първата си телевизионна реч от референдума през предишния месец. Барзани упрекна централното държавно управление в Багдад за районната рецесия.

" Те ( Багдад ) използваха референдума като опрощение. От доста от дълго време неприятните им планове лъснаха нескрито ", посочи той.

" Без пешмерга (кюрдските сили - б.р.) иракската войска в никакъв случай нямаше да успее да освободи град Мосул ", продължи той. " Мислехме, че интернационалната общественост ще възнагради пешмерга и народа на Кюрдистан. Те би трябвало да уважат кръвта на мъчениците ", уверен Барзани.

Лидерът на кюрдите инструктира Народното събрание пълномощията му да бъдат поделени сред кюрдския министър председател, Народното събрание и правосъдната власт. Той също по този начин осведоми законодателния орган, че не желае да му се удължава мандатът, който изтича на 1 ноември. Но сътрудникът на президента Хемин Хаврами разясни, че това не значи, че кюрдският водач се отдръпва от политиката.

Барзани " ще остане в кюрдската политика и ще управлява висшия политически съвет ", само че от 1 ноември той няма да бъде повече президент на района, сподели Хаврами.

Кюрдските президентски избори, запланувани за ноември, са отсрочени безсрочно. Хаврами добави, че до момента нито една политическа партия не е издигнала кандидати срещу Барзани.

Междувременно група протестиращи нападна постройката на Патриотичния съюз на Кюрдистан. Централата на партията е подпалена.

Опозиционната партия " Горан " написа в " Туитър ", че централата им е подпалена.

Няма загинали при конфликти те.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР