Сблъсъци между мигранти и гръцката полиция избухнаха пред лагер в

...
Сблъсъци между мигранти и гръцката полиция избухнаха пред лагер в
Коментари Харесай

Около 200 мигранти в сблъсък с полицията в Гърция

Сблъсъци сред мигранти и гръцката полиция избухнаха пред лагер в Северна Гърция, където се събраха стотици хора с вяра да възобновят маршрута, по който през миналите години минаха стотици хиляди към по-богатите европейски страни, съобщи Асошиейтед прес.
След анонимни апели в обществените мрежи за дълъг преход през строгоохраняваните балкански граници, полицията заяви, че над 500 души, измежду които фамилии с дребни деца, са се събрали през вчерашния ден в царевично поле край мигрантския лагер Диавата, който се намира на към 10 км западно от град Солун. Някои издигнаха палатки, а десетки други дойдоха на мястото пешком, съобщи Българска телеграфна агенция.
По-късно към 200 души влязоха в конфликт с полицията, откакто се пробваха да пробият полицейски кордон. Те хвърляха камъни по служителите на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ и шокови гранати. Не се оповестява за ранени или арестувани.
Повечето от мигрантите към този момент са поискали леговище в Гърция, само че желаят да стигнат до границата със Северна Македония, на 60 км от тях, и да се опитат я преминат.
Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации осъди апелите в обществените медии, наблягайки, че незаконното прекосяване на границата е рисково и рисково. В декларация, в която се предизвестява за подправена информация и клюки в обществените медии, Върховният комисарят на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че не окуражава нередовни придвижвания и означи, че страните имат право да охраняват границите си.
Хората, които са се събрали към претъпкания лагер Диавата, обявиха, че ще пробват шанса си на границата. Мигрантите ще се опитат да преминат границата със Северна Македония, макар евентуалната опозиция от страна на полицията в двете страни.
Ще се опитаме да ги убедим да ни пуснат да продължим в Европа, съобщи 35-годишен иракски кюрд.
Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 година и съглашението сред Европейски Съюз и Турция, целящо да спре миграционния поток, отбелязва АП.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР