Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги

...
Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги
Коментари Харесай

Жълтите жилетки блокираха пътища в цяла Франция

Сблъсъци сред стачкуващи и чиновници на реда съпътстваха днешните манифестации на придвижването на "жълтите жилетки " в центъра на Париж, който е подложен под засилена защита, съобщи Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват придвижването в този нов ден на висока готовност в цяла Франция. Голяма част от французите и изключително парижани се притесняват от повтаряне на гневните конфликти, фрагменти от които обиколиха света и провокираха потрес в страната и в чужбина, добавя Българска телеграфна агенция.

Напрежението се увеличи в късните утринни часове към фамозния бул. Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ против "жълтите жилетки ", хиляди от които пристигнаха да показват с крясъци "Оставка на Макрон ". Някои стачкуващи дадоха отговор като хвърляха по служителите на реда димки и бомбички. Властите ускориха контрола по гарите и систематично претърсваха хора към местата на демонстрациите.
21

В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 чиновници на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са ситуирани бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка. Около 548 души бяха арестувани тази заран в столицата. Най-малко 272 от тях са сложени под стража. Няколко непознати посолства посъветваха жителите на своите страни да бъдат деликатни при придвижване в столицата или да отсрочат пътуването си.

Много музеи, огромни магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност. Френското държавно управление неведнъж прикани за успокоение, а няколко представители на "жълтите жилетки " също приканиха да се показва спокойно.

"Жълтите жилетки ", които са представители най-много на служащите и междинната класа, декларират, че са ядосани от данъчната и обществената политика на президента Еманюел Макрон, които считат за несправедливи и против които стачкуват от три седмици, като показват и провеждат блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на държавното управление от повишението на налозите върху горивата, първичното искане на "жълтите жилетки ", не докара до усмиряване на придвижването, което се опълчва най-много на политическите елити и обичайните партии.
21 21 21

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР