Сблъсък между синдикати и работодатели на тема – минималната работна

...
Сблъсък между синдикати и работодатели на тема – минималната работна
Коментари Харесай

Може ли минималната заплата да стане 950 лв. от 1 януари

Сблъсък сред синдикати и работодатели на тематика – минималната работна заплата от 1 януари следващата година, заяви . Според европейската формула, с която би трябвало да се съобразят страните членки, в това число и България, минималната работна заплата е 50% от междинната. Работодателите възроптаха – и сезираха Еврокомисията. А съгласно обществения министър България няма да е подготвена в период.

Формулата за установяване на минималната работна заплата като 50% от междинната брутна е добра основа, върху която да се надгражда, считат синдикатите.

„ Последните данни демонстрират 1880 лв. междинна заплата към 4-то тримесечие. От 1 януари 2024 година би трябвало да се готвим за минимална заплата от към 950 лв.. 1351 лв. е чистият приход, нужен на един работещ ”, съобщи Любослав Костов, КНСБ.

Работодатели се притесняват обаче, че европейската формула за минимална заплата ще докара до повишаване на артикули и услуги, редуциране на личен състав и разгръщане на сивия бранш.

Средната работна заплата в София е надалеч по-висока от тази, която е в страната. Ще бъде доста мъчно, изключително за микро и дребните компании, да поемат подобен непрестанен растеж на заплащането ”, акцентира Мария Минчева, Българска стопанска камара.

От КНСБ отвърнаха. „ Когато МРЗ нараства, се подтиква заетостта, заетостта нараства, безработицата понижава и като цяло отчитаме по-висок стопански напредък. Ерата на евтиния труд свърши и това би трябвало да го схванат всички в България ”, безапелационен е Любослав Костов.

Социалният министър също изрази терзанията си по отношение на новата формула. За да се приложи от 1 януари 2024-а, страната би трябвало да предложи кой да е размерът на минималната заплата още на 1 август. То стъпва на изчисленията на Националния статистически институт за междинната работна заплата от втората половина на 2022-а и първите 6 месеца на настоящата година. Нещо, с което Национален статистически институт няма да са подготвени, счита министър Лазаров.

„ Най-ранният интервал, в който можем да получим информация от Националния статистически институт според заложените параметри, е 12 август – тъй че това основава усложнения ”, акцентира Лазар Лазаров, министър на труда и обществената политика.

Синдикатите обаче увериха, че специалистите от Национален статистически институт би трябвало да са подготвени в точния момент. „ Даже показаха подготвеност да изкарат данните за междинната заплата няколко дни по-рано ”, съобщи Любослав Костов.

За да се промени формулата до момента в който е време, работодателските организации изпратиха писмо до Брюксел. Тъй като съгласно тях решението на Парламента от 1 февруари нарушава правото на Европейски Съюз.

„ Механизмът би трябвало да бъде контрактуван сред изпълнителната власт, работодатели и синдикати, а не да бъде определяна от политиците въз основата на никакви планове, въз основата на един популизъм с посланието, че едни положителни политици раздават пари на хората и оправят техния живот ”, безапелационна е Мария Минчева.

Дали България нарушава европейските закони – дава отговор един от вносителите на предлагането за европейска минимална работна заплата в Европарламента.

„ Извинете ме, не желая да бъда груба към работодателите в България, само че това е неуместно. Консултирали сме се с адвокати – Брюксел не може да сложи ултиматум какъв брой висока да е минималната заплата в България, а страната Ви има свободата да дефинира какво ще е съответното равнище на възнаграждение ”, акцентира Ахнес Йонхериус, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нидерландия.

България би трябвало да приложи европейската инструкция за минимална работна заплата до 15 ноември 2024-а.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР