Сбарянето на грозния монумент - останки от паметника "1300 години

...
Сбарянето на грозния монумент - останки от паметника "1300 години
Коментари Харесай

Умишлен палеж спря събарянето на паметника пред НДК, подозират пазача

Сбарянето на грозния паметник - остатъци от паметника "1300 години България” пред НДК, се отсрочва със седмица поради тенденциозен палеж на крана, инсталиран там за премахването му. Полицията подозира охранител на обекта за присъединяване в палежа.

" Клоним към версията, че самият кран е полят вътре с нещо и индивидът е бил вътре зад загражденията ", сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Ивайло Иванов, представен от бТВ.

Вчера оборудването, с което се демонтира противоречивият монумент "1300 години България”, изгоря. Първоначалната версия беше за коктейл "Молотов”, хвърлен през оградата.

На камерите обаче сходно деяние не се вижда и това е наложило по-отворен оглед. "Отхвърляме версията към този момент на този стадий да е разпален кранът с бутилка, която е хвърлена отвън”, сподели Иванов.

Той изясни, че се работи по версията за съпричастност на пазача, който се обадил на незабавния телефон 112 със забавяне. На този стадий 42-годишният охранител е притеглен като очевидец. Няма обвинени по случая.

 1943124

Кранът е бил цялостен с хидравлично масло, което би могло да поддържа пламъка в продължение на дълго време. В непосредственост е имало огромно количество дизелово гориво, което е в положение да аргументи голям пожар в региона на НДК. Евентуално рухване на стрелата на крана пък може да заплаши човешки животи. Затова и отцепеният периметър към паметника е уголемен.

Всекидневни нападения в обекта

Междувременно работещите по демонтирането на паметника пред НДК оповестиха за ежедневни нападения по обекта. Охраната уточни, че постоянно осведомителната табела е била чупена – четири табели са били заменени за пет дни.

Хора бутат и ритат оградите и се пробват да влязат вътре. При последния случай са били арестувани няколко 20-годишни момчета, разясняват те.

Охранителят на обекта Емилиян Гецов уточни, че полицията е създали протокол и пуснала момчетата. "Имаха карти на Българска социалистическа партия. Показаха ги. И се заканваха: " Днеска сме двама. Утре сме две хиляди ", изясни той.

Обвинения за това кой е запалил крана пред паметника заваляха и в обществените мрежи. Те са против поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията, защото 30 минути преди случая са били наоколо до паметника. Издал ги е пост във " Facebook ".

Българска социалистическа партия се разграничиха от палежа

Не одобряваме опитите за подстрекателство, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника " 1300 години България ", стои Българска социалистическа партия, се споделя в прессъобщение на партията.

"Осъждаме всяка демонстрация на вандализъм и се надяваме причинителите да бъдат открити и да понесат отговорност”, се споделя още в известието.

В обществените мрежи заваляха обвинявания против поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията. 30 минути преди случая били наоколо до паметника. Издал ги пост във " Facebook ".

Според Николай Белалов от инициативния комитет в поддръжка на монумента, имало проект за слагане на знаме върху паметника, а не за бойкот.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР