Сбъркал сте фатално. Къде се намирате? Кой сте вие, за

...
Сбъркал сте фатално. Къде се намирате? Кой сте вие, за
Коментари Харесай

Скандал в КЗП втрещи депутатите. Проф. Гечев гневно към Алипиев: Не се мотайте, лъскайте си обувките

" Сбъркал сте съдбовно. Къде се намирате? Кой сте вие, с цел да ви чакаме час и половина? Знаете ли къде се намирате? Ще ви вика Народното събрание, а вие ще се мотаете, до момента в който ви чакат професори и народни представители с 20-годишен стаж. Ние викаме министър председатели и президенти, а вие не идвате! Къде са предложенията за законодателни промени? Лъскайте си обувките и се гответе ". 

 

Така даде воля на гнева си депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев при започване на съвещанието на Подкомисиятаза наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите.

 

Причината бе поканата към двамата членове на Комисията за отбрана на потребителите Ангел Джалев и Константин Арабаджиев и нейния ръководител Стоил Алипиев, които не се явиха на чуване предходната седмица. 

И тримата бяха назначени от държавното управление на Гълъб Донев през септември 2022 година

 

Константин Арабаджиев, който е член на КЗП, заяви, че нито той, нито другият член на Комисията, не е бил известен за съвещанието. 

" През последната година КЗП от институция с добър престиж е на ръба да се срути. Много са нещата, които съм забелязал, само че явно не съм била свестен вярно. Намаляват качествените хора в КЗП. Много хора – адвокати, инспектори, напуснаха сами, тъй като усещаха тормоз ", сподели Арабаджиев.

 

Той добави, че членовете на КЗП получават информация за активността на КЗП основно от медиите, а това е неприемливо.

 

Така абсурдът, който тресе управлението на Комисията за отбрана на потребителите, стана забележим и за депутатите. 

 

Настоящото управление на КЗП бе назначено през септември 2022 година от служебното държавно управление на Гълъб Донев, което пък бе излъчено от президента Румен Радев. 

Председател е Стоил Алипиев, а членове – Константин Арабаджиев и Ангел Джалев.

 

Вчера тримата се явиха на чуване в парламентарната Подкомисия за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите.

 Арабаджиев обаче се разграничи изрично от ръководителя Алипиев.

 

Ние научаваме какво се случва в КЗП от новините и сме държани в незнание, изясни членът на КЗП, с което по-късно се солидаризира и Ангел Джалев.

 

Контролният орган бил в доста тежко положение и бил „ на ръба да се срути “ поради протичащото се през последната година. Една от причините за това били кадрови решения, които Стоил Алипиев взимал еднолично.

 

Той обаче имал това право, тъй като бил орган по предопределение. 

При това ръководство имало текучество на фрагменти в границите на към 20-25% от целия състав, стана ясно на съвещанието през днешния ден.

 

Миналата година Алипиев уволнил трима районни шефове, само че съдът ги възстановил на работа. Председателят на КЗП обжалвал всички решения, като даже се стигнало до решение за възобновяване на чиновник от петчленен състав. 

Алипиев отговори, че е уволнил съм единствено един районен шеф, като делото по жалбата за уволнението е в съда и чака да изложи доводите си там.

 

Според отчета на Министерството на стопанската система и промишлеността след инспекция от Инспектора е видно, че от 180 чиновници на КЗП 57 души са уволнени. " Направо виенско колело ", сподели Румен Гечев.

 

Едно и също лице в КЗП е назначено за шеф на 4 дирекции. 

Гечев дефинира това като безумство. " Не мога да допускам, че може да има един човек може да е началник и във София, и във Варна. От 180 чиновници няма ли читави? И по какъв начин уволнихте 60 души и назначихте 30-40 нови ", обърна се проф. Гечев към Алипиев. От думите му стана ясно, че част от новоназначените в никакъв случай не са работили в държавна администрация. 

 

Според депутата шефът на четирите дирекции е трансфорат в " супердиректор " от ръководителя на КЗП: " Не знам дали е бухалка, дали е минавал да събира картички за Нова година ". 

 

Служители ходели в командировки, които нямали нищо общо с работата на Комисията, стана ясно от отчета на МИИ. 

 

Уволнените обжалвали в съда. Някои били върнати на работа. 

 

Стана ясно, че още от първия месец на ръководството на Стоил Алипиев в КЗП се наемат доста външни консултанти, с които се преглеждат общите условия на 200-те небанкови финансови институции в страната. До момента обаче са прегледани общите условия за неравноправни клаузи единствено на 40–50 небанкови организации.

 

Константин Арабаджиев изрази отрицание и поради глоба против " Била ". Стоил Алипиев упрекна сътрудника си, че се опитвал да постави чадър над огромни търговски вериги. Арабаджиев предложил те да не бъдат глобени, с цел да не бойкотират акцията на страната „ Достъпно за вас “ (за по-евтини храни).

 

Членът на КЗП отговори на обвиняването. Според него наказания против съответни вериги били тенденциозни. Преписки отлежавали от февруари за дребни работи като да вземем за пример за нетеглене на тарелки и били задействани тъкмо в този момент. 

 

„ Била “ била санкционирана с 3 млн. лева, след което веригата оповестила, че няма да взе участие в „ Достъпно за вас “. Арабаджиев заподозря Алипиев, че се пробва да саботира акцията на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Председателят на парламентарната Подкомисия Десислава Трифонова (ГЕРБ) изчете отчет от инспекция на Министерството, съгласно който са открити куп нередности в КЗП. 

 

Джалев и Арабаджиев се разграничиха, като подвигнаха ръце. Те обясниха, че не са били осведомени с него.

Константин Арабаджиев съобщи, че тримата били интелигентни хора. Той повдигал проблематични проблеми, само че не срещал схващане от страна на Стоил Алипиев.

 

Били наемани външни специалисти и юридически адвокатски фирми, които на процедура вършели работата на КЗП, в това число по налагането на санкции.

 

Кой и по какъв начин ги наемал, Арабаджиев не знаел, тъй като бил дистанциран от работата на органа - " и може би за благополучие ". 

Алипиев пък изясни, че чул тежки думи от сътрудника си, само че той щял да си носи и отговорността за тях.

 

Председателят показа от името на КЗП къс писмен отчет пред депутатите, който срещна съществени рецензии от страна на Десислава Трифонова.

Това докара до още една реакция на разграничаване от страна на Арабаджиев и Джалев, които обясниха, че не са били осведомени с документа. 

 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев изрази изненада от случилото се на съвещанието на парламентарната Подкомисия и попита по какъв начин считат да работят оттук насетне тримата ръководители на КЗП при тези връзки посред им. 

 

Румен Гечев, от своя страна, се присмя на решение на Стоил Алипиев да назначи един човек да управлява няколко териториални звена на КЗП, което било невиждано. 

 

Накрая Десислава Трифонова дръпна сериозна тирада, като упрекна ръководителя Алипиев, че ръководи Комисията за отбрана на потребителите еднолично и в собствен личен интерес.

 

Тя уточни, че в мандата му са напуснали 43-ма души от администрацията на КЗП, която наброявала общо 180 индивида. 

Миналата седмица министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов даде да се разбере, че не е удовлетворен от работата на настоящето управление на Комисията за отбрана на потребителите, и загатна, че то ще бъде заменено.

Това се случи отново пред депутати - в парламентарната Комисия по икономическа политика и нововъведения. 

 

Председателят на подкомисията Десислава Трифонова (ГЕРБ) изясни, че два месеца депутатите са чакали разбор на законодателството то КЗП, като отговор е получен едвам преди дни. Той бил единствено четири страници, като в две от тях Стоил Алипиев обяснявал какви са функционалностите на Комисията. 

Шефът на регулатора регистрира, че за шест месеца КЗП е направила 388 инспекции на компании за бързи заеми и на компании за ипотечни заеми на физически лица на 30% от компаниите за бързи заеми. Издадени са 88 акта и 42 наказателни постановления.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР