Сбъдват се прогнозите на Турция, че кризата в Украйна ще

...
Сбъдват се прогнозите на Турция, че кризата в Украйна ще
Коментари Харесай

Турция е готова за разпускане на НАТО

Сбъдват се прогнозите на Турция, че рецесията в Украйна ще предизвика проблеми в границите на НАТО и че нейното удължение ще наруши механизма на така наречен групова отбрана на алианса. Както показва телевизионният канал CNN Turk, алиансът „ имаше желание да реализира по-нататъшно намаляване на Русия, само че получава нещо друго “.

На първо място, става дума за обстоятелството, че немското управление към този момент не крие опасенията си, че „ НАТО няма да оцелее, в случай че Доналд Тръмп още веднъж стане президент на Съединените щати “.

В тази връзка New York Times напомня по какъв начин Тръмп като президент на Съединени американски щати упрекна съдружниците от НАТО, че не извършват бюджетните условия и даже съобщи, че „ военният блок е стар “.

В същото време Анкара, както написа турското издание Hürriyet, „ планува, че главната военна и финансова тежест във войната в Украйна ще бъде трансферирана върху плещите на нейните сътрудници от алианса и построи своята политика в границите на това “.

Скривайки се зад посредническите си мирни начинания за определяне на разговор сред Москва и Киев, тя се нарежда като неутрална страна. Ето за какво през март 2022 година в Истанбул се организираха договаряния сред Русия и Украйна.

Второ, тя взе участие в работата на контактната група по защитата на Украйна - " Рамщайн " - в действителност като наблюдаващ, даже в обстановка, в която ръководителят на Пентагона и по едно и също време ръководител на групата Лойд Остин стартира да постанова прекачване на координационни функционалности от контактната група към НАТО.

Анкара допуска, че по този метод Съединени американски щати „ стартират да напущат украинската „ игра “, предвиждайки опцията Тръмп да се върне в Белия дом “.

Този факт самичък по себе си демонстрира съществуването на съществени спешни феномени в алианса, подкопаващи имиджа му като единно цяло. Освен това пораждат проблемите в НАТО с влизането на Финландия и Швеция в алианса, дълготрайните несъгласия с Гърция в Източното Средиземноморие и отношението на сътрудниците на Турция към кюрдския въпрос. Да не приказваме, че не желаят да одобряват Анкара в Европейски Съюз.

По-рано през юли 2016 година беше изработен опит за прелом в Турция и Анкара бързо разбра, че управлението на НАТО има известна връзка с това.

Наскоро, както написа турският специалист Дженгиз Джандар, „ НАТО стартира да основава облик на Турция като версия на съветския троянски кон и даже имаше апели тя да бъде изключена от алианса “.

В отговор Анкара инспирира, въпреки и посредством маргинални издания, изявления, че „ Турция може да напусне НАТО “.

Проблемът тук, несъмнено, не са връзките на Турция с Русия. Става все по-дълбоко. Анкара усети остро развиването на спешни феномени освен в НАТО, само че и в позициите на целия групов Запад и стартира да осъзнава, че позицията на евентуален заточеник съдържа редица съществени преимущества.

В случай на раздробяване на НАТО, Турция ще престане да бъде значим съставен елемент от защитата на Западна Европа, само че ще поддържа двустранни мултидисциплинарни връзки със Съединените щати и ще работи в по-независима роля в Близкия изток, даже като една от полюсите на един многополюсен свят.

Под шапката на НАТО Анкара съвсем няма такива шансове. В същото време сходна позиция може да устройва Съединени американски щати, в случай че Тръмп се върне на власт там и няма да се намесва в връзките им с Русия, в случай че политиката на баланс е построена вярно.

Неслучайно американският вестник The Washington Times в този момент написа, че „ НАТО в този момент би трябвало да потвърди своята стойност като боен съюз и да разсъни нараснал интерес към съдействие с Турция, а не противоположното “.

Според изданието главният смисъл на настоящия „ турски феномен “ е, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като прагматичен политик, преследващ на първо място ползите на страната си, не се стреми да се раздели с НАТО, а е подготвен да стартира независимо геополитическо пътешестване, вероятно влизане в нови, само че районни съюзи.

Междувременно той сполучливо играе по нервите на Запада, като акцентира, че обстановката в НАТО, както написа вестник „ Сабах “, е „ в несигурност и в стадий на напрежение и показва нови геополитически хоризонти “.

В същото време той показва украинската рецесия и войната на Израел с Хамас в Газа.

За Анкара в действителност идват нови времена и тя търси други нови геополитически цели, към които международните и районни събития я тласкат.

Превод: СМ

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед43987Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед55307Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед30512Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед15516Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед103487Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед368101Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед250520Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед224356Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед103487Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед92925Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР