Създават културна карта на столичния квартал Люлин. Лятно кино, водна

...
Създават културна карта на столичния квартал Люлин. Лятно кино, водна
Коментари Харесай

Създават културна карта на столичния квартал „Люлин”

Създават културна карта на столичния квартал „ Люлин ”. Лятно кино, водна кула, монументи и още доста други са част културното завещание на региона. Начело на неофициалната гражданска самодейност е историкът Виктор Топалов.



Това е квартал с над 50-годишна история. На хората им е нужна групова еднаквост, нещо което да ги сплотява и което да им дава опция да усещат своята принадлежност. Културните забележителност в квартала ги деля на два вида –такива, които ги е имало и такива, които към момента ги има. Много забавно е, че има две паметни плочи - на огромния артист Борис Годжунов и на огромния планинар - Христо Проданов, споделя политологът Светлин Тачев.

В „ Люлин ” са излагани картини и на международно прочут художник. Голяма част от жителите му постоянно се майтапят, че техният квартала е столицата на София. Една от най-вдъхновяващите начинания на плана „ Историческа работилница – Люлин ”, е да се отдаде респект на Христо Проданов.

Той е първият българин, покорил Еверест. Той е живял в „ Люлин ” и затова нашата историческа работилница стартира една доста добра самодейност - да кръстим улица на негово име, добави Тачев.

Проектът „ Историческа работилница – Люлин ” остава отворен за всички, които разполагат с любопитни фотоси и истории за известния столичен квартал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР