Създаването на възможност за пряко допитване до гражданите по особено

...
Създаването на възможност за пряко допитване до гражданите по особено
Коментари Харесай

Петър Петров от „Възраждане“: Гражданите да се произнасят по важни за странат ни въпроси

Създаването на опция за директно допитване до жителите по изключително значими управнически и политически въпроси е главно искане, което е залегнало в политиката на „ Възраждане “.

Ние считаме, че досега са основани редица законови спънки, които да не разрешават действителното осъществяване на национални и локални референдуми, и по този метод съзнателно да изключат волята на жителите при ръководството на страната и нейните райони.

Затова, бидейки част от законодателната власт в 47-мото Народно заседание, ние внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. С него предлагаме две основни промени в досегашната неефективна и бавна правна уредба:

Искаме да стане допустимо жителите да се произнасят по доста повече значими тематики за развиването на страната и общините, в сравнение с това е допустимо в този момент. Създаваме опция за директно допитване до народа както по вътрешнополитически въпроси (като за държавния, надлежно локалния общински бюджет), по този начин и по външнополитически (като присъединяване на Република България в интернационалните съюзи като Европейски Съюз и НАТО). Нещо, което до този миг не е допустимо по актуалната законова уредба и е категорично изключено от предмета на закона. Искаме и резултатът от такива значими и всеобщи национални допитвания да има правно годно значение за ръководството на страната, а не да бъде пренебрегнат след това от властимащите, каквито образци към този момент сме следили.

Наред с това предлагаме да бъдат доста занижени критериите и изискванията за:

– отправяне на предложение до Народното събрание за осъществяване на референдум – от 200 000 на 50 000 подписа;

– взимане на решение за осъществяване на такова допитване до народа – от 400 000 на 100 000 подписа.

Заедно със доста понижаване на нужния брой подписи за предложение и за привикване на референдум, ние сътворяваме и опция за всяка парламенарнопредставена група да желае привикване на референдум; както и вкарваме и други принадлежности, които да разрешат действително иницииране и осъществяване на по-редовни допитвания до жителите по основни въпроси в ръководството на страната и общините.

Ние от „ Възраждане “ считаме, че в случай че бъдат признати, тези оферти ще разрешат в действителност дейно приложение на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, като ще върнат директната народна власт назад в ръцете на българското общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР