Създаването на нов - Централен административен съд, който да гледа

...
Създаването на нов - Централен административен съд, който да гледа
Коментари Харесай

ГЕРБ и Патриотите предлагат създаването на Централен административен съд

Създаването на нов - Централен административен съд, който да гледа каузи като първа инстанция вместо Върховния административен съд, оферират Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митрев от Обединени Патриоти. Днес те са внесли план за изменение на Административно-процесуалния кодекс (АПК), който планува Върховен административен съд да гледа единствено оспорванията на актове на Министерски съвет и на министрите, а всички останалите каузи, които до момента се гледаха на първа инстанция от Върховен административен съд да бъдат поети от нов - централен административен съд.

Подобна концепция се разисква от няколко години. През 2013 година даже някогашният заместник-председател на Върховен административен съд Боян Магдалинчев, който към този момент е член на правосъдния съвет, разгласи, че планът за сходна смяна е подготвен, само че до внасяне в Народното събрание не се стигна. Поддръжниците на концепцията споделят, че по този метод натовареността на Върховен административен съд ще спадне с до 30 %.

На новия съд ще бъдат подсъдни и всички оспорвания против актове на ръководителите на държавни организации и комисии, против актовете на Българска народна банка, както и против първоинстанционни решения на административните съдилища в страната.

В претекстовете си вносителите означават, че концепцията е Върховен административен съд да продължи да работи като първа инстанция по оптимално стеснен брой каузи, а " главната му активност да бъде обезпечаването на точното и еднообразно използване на закона в административното правосъдие ".

" Предложените промени в родовата подсъдност ще доведат до концептуална смяна и промяна - Върховния административен съд да изостави несвойствената си роля на първа инстанция и да встъпи в конституционно избраната му - да уеднаквява практиката в административното правосъдие посредством тълкувателна активност, а Централен административен съд като административен съд да преглежда каузи като първа инстанция по оспорванията против актовете на ръководителите на държавните организации и техните заместници, на ръководителите на държавните комисии, на изпълнителните шефове на изпълнителните организации и на ръководителите на държавни институции, издадени със закон или с разпореждане на Министерски съвет ", написа още в претекстовете на вносителите.

Там е маркирано, че ще е нужна кадрова обезпеченост посредством откриването на нови щатни бройки за съдии, назначението на правосъдни чиновници и обезпечност на сградния фонд. А това от своя страна ще докара до увеличение и на бюджета за правосъдната власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР