Създаването на митове в бизнеса е въпрос на прогрес в

...
Създаването на митове в бизнеса е въпрос на прогрес в
Коментари Харесай

Истории за известни компании, които са само митове

Създаването на легенди в бизнеса е въпрос на напредък в конкурентната среда. Компаниите харчат милиони долари, с цел да поддържат интереса на потребителите към техните артикули. А маркетинговите отдели работят неуморно, с цел да подсигуряват, че красивите легенди за известни марки и техните основатели циркулират в пресата. Разказваме ви кои обстоятелства за известните марки са легенди и какво в действителност се е случило.

Мит: YouTube е изобретен на вечеря

Легендата споделя, че създателите на YouTube Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим са били на вечеря един ден, обсъждайки метод за бързо качване и шерване на видеоклипове. Предполага се, че това е моментът, в който и тримата вземат решение да основат услуга, която в последна сметка ще революционизира шерването на видео в Интернет.

Истина:

Джавад Карим по-късно споделя, че даже не е бил на това празненство. А Чад Хърли означи, че историята е измислена за маркетингови цели като най- " смилаемата ".

Всички създателите на услугата са били някогашни чиновници на PayPal и основават компанията през 2005 година с първична инвестиция за рисков капитал от $11,5 млн. Около година по-късно уеб сайтът за шерване на видео беше продаден на Гугъл за $1,65 милиарда.
 Снимка 337741
Мит: eBay е основан, с цел да продава диспенсъри за бонбони.

През 1995 година Пиер Омидиар основа уебсайт за онлайн търгове и го трансформира в услуга за няколко милиарда долари, която организира търгове в 30 страни. Един от митовете към стартъпа споделя, че Омидиар започва онлайн пазар, с цел да помогне на жена си да откри и продаде дозатори Pez.

Истина:

Историята е измислена от управител за връзки с обществеността през 1997 година, с цел да провокира медиен интерес. Въпреки това митът проработи и през 1997 година уеб сайтът организира над 2 милиона търга спрямо 250 000, които се организираха година преди този момент.

Мит: Netflix е основан поради санкция за изгубена видеокасета

Легендата споделя, че Рийд Хейстингс, съосновател на Netflix, един път изгубил видеокасета чартърен на кино лентата " Аполо 13 " и платил санкция от 40 $ за нея. След това той взема решение да сътвори компания, в която всеки може да гледа всичко когато и да е.

Истина:

Всъщност Рийд Хейстингс и неговият другар Марк Рандолф отиват в Санта Круз, Калифорния през 1997 година с концепцията да станат Amazon на електронната търговия. Занимавали са се с продажба и отдаване чартърен на DVD с доставката им по пощата. Така се роди Netflix.

А легендата за санкцията, съгласно Рандолф, е била комфортно небивалица, с цел да се покаже разликата сред тяхната компания и Blockbuster (услуга за отдаване чартърен на дискове) - главният им съперник по това време.
 Снимка 553016
Мит: Логото на Apple е основано в памет на Алън Тюринг - идолът на Джобс и Возняк

Според една версия известната ябълка върху логото на Apple е сложена в чест на Алън Тюринг, академик, който се счита за основоположник на създаването на актуалните компютри. Освен това математикът се е замислял и за основаването на изкуствен интелект. Ученият имал нетрадиционна ориентировка и не издържал на преследването, съчетано със опасността от химическа кастрация. Той умира, откакто отхапва ябълка, напоена с цианид.

Истина:

Според Стив Джобс истинското лого в действителност е изображение на Исак Нютон, седнал под ябълково дърво. В процеса на промяна Нютон е отстранен, а ябълката е оставена, защото дребните елементи са сложни за виждане. След това беше прибавен знак от захапване, с цел да не се бърка ябълката с череша.

Мит: Марк Зукърбърг откраднал концепцията за Фейсбук

Основателите на Harvard Connection го съдиха през 2009 година за заграбване на концепцията за обществена мрежа. Много преди Фейсбук Марк Зукърбърг беше нает от съученици от Харвард да създаде уебсайт за обществена мрежа за тях. И сякаш си приключил работата зле, с цел да употребява след това концепцията за свои цели.

Истина:

Според Зукърбърг, когато основава Фейсбук, той просто е бил въодушевен от предходен уебсайт, който е създал, наименуван Facemash. Идеята зад ресурса е била студентите от Харвардския университет да преглеждат и правят оценка взаимно фотосите си. Зукърбърг оценил реакцията на хората към уеб страницата и реши да сътвори нещо сходно. И по пътя се въодушевих от още няколко плана, по които е работил.
 Снимка 301095
Мит: Apple открадна концепцията за концепцията за графичен интерфейс от Xerox

Според легендата Стив Джобс един път отишъл да види изследователския център в Пало Алто, учреден от Xerox. И там той видя и открадна концепцията за графичен интерфейс от първообраз на персоналния компютър Xerox Alto, основан от чиновниците на центъра. Между другото, на обиколката участва Бил Гейтс, който също научи доста потребна информация за бъдещите си разработки.

Истина:

Стив Джобс в действителност отива на екскурзия в PARS и съгласно него графичният интерфейс е най-красивото нещо, което в миналото е виждал в живота си. Той незабавно схваща, че тази технология ще се употребява интензивно в бъдеще, написа money.bg. И той предложи на притежателите на Xerox, в подмяна на достъп до прототипи, които не са намерили приложение, акции на Apple на стойност 1 милион $ по номинална стойност.
 Снимка 301457
Мит: " Лаборатория Касперски " се управлява от правоприлагащите органи и компанията им предава всички данни.

Истина:

Компанията в действителност си сътрудничи с правоприлагащите организации, само че единствено като част от следствия на киберпрестъпления. Един от най-ярките образци за сходно взаимоотношение е взаимното следствие на активността на хакерската група Carbanak, която открадна пари от банки по света. Друг образец: с помощта на съдействието на Kaspersky Lab и холандската полиция бяха арестувани обвинени в образуване на офанзиви благодарение на ransomware CoinVault.

Компанията съумява да си сътрудничи с правоприлагащите органи на доста страни и службите за сигурност на доста организации. Така през 2021 година Интерпол се причисли към обединението за програмен продукт за битка с преследвачите, която е съосновател на Kaspersky Lab.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР