Създаването на Комитет за наблюдение на Националния план за възстановяване

...
Създаването на Комитет за наблюдение на Националния план за възстановяване
Коментари Харесай

Коалицията за зелен рестарт настоява за създаване на Комитет за наблюдение на Плана за възстановяване

Създаването на Комитет за наблюдаване на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) е нужен механизъм, с цел да се подсигурява самостоятелен външен надзор на осъществяването на промените и вложенията. Това се показва в позиция, подписана от водещи цивилен организации - коалиция “За зелен рестарт” - MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”, както и от Сдружение за дивата природа “Балкани”, екологично съдружие “За Земята”, “Институт за зелена политика”, CEE Bankwatch Network и “Институт за икономическа политика”. Позицията е във връзка публичната консултация на плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на органите и структурите, виновни за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност и техните бъдещи функционалности. “Запознахме се с плана на Постановление и съпътстващите документи, направени в границите на развой по създаване на институционален потенциал за сполучливото осъществяване на НПВУ. За страдание, в плана не откриваме Комитет за наблюдаване на НПВУ, какъвто предложихме през януари т.г., като месец по-късно предложихме примерна конструкция и функционалности,” показват организациите в позицията си от 22 юни.
“Обръщаме внимание, че НПВУ, с бюджет от 12 милиарда лв., понастоящем няма конструкция за външно наблюдаване от страна на заинтригуваните страни, за разлика от оперативни стратегии с европейско финансиране и неведнъж по-малък бюджет. Също по този начин, нямаме удостоверение или гаранция, че Консултативният съвет по отношение на Европейската зелена договорка (КСЕЗС) ще включва сходна особено структурирана нарочна под-комисия за наблюдаване на НПВУ, каквото различно предложение бе направено от Коалиция “За зелен рестарт”, и което значително би могло да извършва функционалността за външно наблюдаване на ПВУ.” Организациите упорстват за включването на нов член 14 в Постановлението, посредством който да се сътвори Комитет за наблюдаване на НПВУ с присъединяване на заинтригуваните страни. Структурата би трябвало да наблюдава напредъка по използването на Плана и да сътвори съгласувателен режим по неговото осъществяване. Комитетът би подкрепил постигането на висока успеваемост на промените и вложенията в НПВУ, като обезпечи опция за продан на информация и хрумвания, показват организациите.
Позицията съдържа написани цели, функционалности и метод на работа на Комитета, като се предлага той да се събира два пъти годишно в присъствена форма и най-малко по веднъж на всеки три месеца онлайн.
“Външно наблюдаване от страна на гражданското общество ще обезпечи бистрота на реализираните промени и вложения. То ще подсигурява, че възобновяване е действително зелено и заслужено, и способства и за възобновяване на биоразнообразието и природата,” оповестиха от Коалицията " За зелен рестарт ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР