Създаването на електронна трудова книжка обсъдиха от Българската стопанска камара

...
Създаването на електронна трудова книжка обсъдиха от Българската стопанска камара
Коментари Харесай

Създаването на електронна трудова книжка обсъждат работодатели и НПО

Създаването на електронна трудова брошура разискаха от Българската стопанска камара (БСК) с представители на Фондация " Право и Интернет " (ФПИ) и Българската конфедерация по претовареност (БКЗ). Информацията е от БСК.

Целта на електронната трудова брошура е да бъдат минимизирани отрицателните последствия за работещите при загуба и заличаване на трудовата брошура или липса на печати и подписи , да се увеличи контролът и да се понижат трудово-осигурителните измами.

Чрез електронизиране на трудовата брошура ще се обезпечи достъп до вписаната в нея информация в действително време . По този метод ще отпадне нуждата от връчването на съобщение по член 62, алинея 5 от КТ на служащия или служителя, издаване на УП 2 и УП 3, изясняват от работодателската организация.

Когато тази информация е на електронен притежател, тя ще се структурира в народен обсег и ще може да бъде употребена при осъществяване на политики на пазара на труда.

БСК не утвърдиха показания преди година план на нова Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж.

Според проф. доктор Георги Димитров, ръководител на ФПИ, е належащо построяването на напълно нова осведомителна система. Тя не би трябвало да бъде просто указател, а да ръководи нова база данни и да се реализира една сложна електронна услуга , в която да бъде планувана опция за разнообразни типове достъп. " Концепцията за новата система би трябвало да е ясна и изчистена и да има единодушието на всички страни ", добави той.

През последните няколко месеца екипи на БСК, взаимно с Българската асоциация за ръководство на хора (член на БСК) стартира взаимна работа по актуализиране на предлагането на преход от хартиена към електронна трудова брошура.

Преди да се премине към електронна трудова брошура, са нужни и редица нормативни промени, които следва да бъдат препоръчани в пакет. Напредъкът по цялостната идея и предложенията ще бъдат систематизирани и показани пред Социалното министерство.

Концепцията за електронна трудова брошура ще бъде съгласувана със синдикатите.

В срещата участваха Мария Минчева - шеф на Правната дирекция в БСК, проф. доктор Георги Димитров - ръководител на ФПИ, доцент доктор Даниела Илиева - изпълнителен шеф на ФПИ, и Ирена Петрова - член на УС на БКЗ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР