Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове,

...
Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове,
Коментари Харесай

Училищата с кътове за отдих и стъклени врати

Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове, в които децата да могат да поддържат връзка свободно. Това ще бъде заложено в квалифицираните промени в държавния учебен стандарт за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване, изясни просветителният министър Красимир Вълчев по време на конференция за цифровото обучение.

В него ще бъде наранено оборудването на класните стаи, промяна на стаи в мултифункционални пространства. Така да вземем за пример ще бъде посочено по какъв начин четири класни стаи могат да бъдат преструктурирани на две или сред тях да има споделено пространство сред тях благодарение на загради, транспарантни порти. Целта е класните стаи да бъдат по-отворени, което пък да направи образователния развой по-гъвкав и да се сътвори опция на учениците да се прегрупират.

Със стандарта ще бъде насърчено и основаването на повече пространства за учене и зони за отдих. В дворното пространство пък ще се подтиква игровият развой, като се вършат повече кътове за сядане и другарство или пък такива за изнесени класни стаи. Не се планува смяна в условията за квадратурата на образователните пространства. Стандартът ще дава упътвания по какъв начин учебни заведения могат да създадат образователната среда и пространството в тях по-интересно и за учениците.

Стандартът може да се ползва както от новоизраждани учебни заведения, по този начин и такива, които се ремонтират, само че няма да бъде наложителен. Все още измененията се разискват със Съюза на архитектите. Подобни практики се срещат към този момент в разнообразни учебни заведения в страната. Много от тях избират ексцентрично нареждане на чиновете в класната стая или са обособили зони с дивани и книги за междучасията на децата.

Учебната компания в новооткритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас е образец за промяна на просветителната среда. Тя се състои от няколко динамични пространства, които са обзаведени по ексцентричен метод. В образователната компания има една огромна лекционна зала, дребна лаборатория по роботика, динамично място за изобретателна работа и една компютърна лаборатория, която е подредена по друг метод. Тези пространства обаче се преливат едно в друго, без да се лимитират от преградни страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР