Създаване на нов ВиК закон и въвеждане на Зелен кодекс

...
Създаване на нов ВиК закон и въвеждане на Зелен кодекс
Коментари Харесай

Приоритетите за околна среда: Нов ВиК закон, зелени обществени поръчки, eкоавтомобили за администрацията |

Създаване на нов ВиК закон и въвеждане на Зелен кодекс в държавните институции – зелени публични поръчки, СУОС, потребление на коли с ниски равнища на излъчвания за администрацията са измежду целите, записани в съдружното съглашение за бранш " Околна среда и води "  между " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

е разграничено на браншове - общи цели, климат, гори, въздух, води, боклуци, кръгова стопанска система, взаимоотношение с бизнеса и стабилно развиване и почви. Част от цели на проектокабинета бяха контрактувани по време на договарянията за сформиране на коалиция. 



Общи цели

В приложението за околната среда и водите са заложени няколко целта, към които са се обединили всички политически сили.

Част от тях са, че политиките за климата и околната среда би трябвало да са хоризонтални и да се сложи на фокус връзката сред околната среда и положителното здраве. Както във всички сфери, по този начин и в тази е заложена нулева приемливост към корупцията.

Приоритет на обединението е устойчивото ръководство на горските и естествени запаси и използване на природата като конкурентно преимущество. Да се затворят наказателните процедури и каузи в бранш " Околна среда " оптимално бързо и с всички нужни ограничения, е различен приоритет, като не се прецизира по какъв начин ще стане това и какви са периодите. 

От проектокабинета са заложили и на основаване на условия за биоикономика и актуализация и усъвършенстване на законодателството в сферата (в изгода на общите цели, където липсват предпоставки или могат да бъдат основани подобри). Ще има и непоколебим надзор върху използването на законодателството.

Създаване на ефикасен механизъм за мониторинг и надзор върху осъществяването на Оперативна стратегия “Околна среда ” и въвеждане на Зелен кодекс в държавните институции – зелени публични поръчки, СУОС, потребление на коли с ниски равнища на излъчвания - също са измежду главните цели на кабинета " Петков ". 

Климат

В сферата за климата е заложено на следните ограничения: преход към нисковъглеродна стопанска система, повишение на енергийната и ресурсна успеваемост и отбрана на озоновия пласт. Сред тях са  и дейно обмисляне, гладко и стабилно реализиране на националните цели по ограничение изменението на климата, създаване на условия за развиване на нисковъглеродна енергетика, превоз и земеделие, въвеждане на знаци за въглероден отпечатък и използването им като водоравен принцип и потребление на нови технологии за понижаване на въглеродните излъчвания, в това число и при горене на въглища и геотермални технологии.

Функцията на вицепремиера по климатичните промени също е избрана - възнамерява се Национален климатичен съвет към вицепремиера с политическо присъединяване на равнище най-малко зам.-министър и основаване на административни звена, отговарящи за политики по климата в относимите институции, и присъединяване в съвета.

Гори

Относно горите е записано основаване на независимо ведомство на директно послушание на Министерски съвет и разделяне на контролната функционалност (Агенцията по горите) от стопанските функционалности. Освен това ще бъдат направени административни и законодателни промени за въвеждане на горите като съставен елемент на околната среда. Досега тя бяха към Министерството на земеделието, храните и горите. 

Дигитализацията на ръководството на горите и по-добри възможности за надзор и сигнализиране от жители са измежду останалите цели в областта на горите. 

Въздух

В приложението към съглашението на проектокабинета е заложено реализиране на качество на атмосферния въздух в цялостно сходство с европейските правила и избягването на нови наказателни процедури. Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух ще бъде разширена и ще се осигури публичен достъп до данните от мониторинга в действително време, с цел да се усъвършенства контролът.

Мониторингоните станции ще бъдат увеличени, като също така ще се употребяват нови технологии. 

Контролът върху индустриалните източници на замърсяване и включване на съответни наказания ще бъде засилен.  Заложена е и стратегия за повишение на успеваемостта от отоплението – поетапна подмяна на отоплението от дърва и въглища, както и ограничения за повишение каузи на нисковъглероден превоз.

Регионална инспекция за опазване на околната среда ще предприеме засилен надзор по огромните горивни съоръжения, оказващи влияние върху качеството на въздуха, а министерството на околната среда и водите ще внесе в Министерския съвет  " Програма за създаване на електрическа инфраструктура и замяна на автопарка на всички държавни институции, след оценка на експлоатационния капацитет на съществуващите транспортни средства ".

Контрол ще има и върху продажбата на мокра дървесина и при индустриални уреди и нерегламентираното изгаряне на боклуци.

Ще бъдат направени нормативни промени за повишение на критериите за озеленяване в градска среда, както и ще се вкарат спомагателни условия за обезпечаване на качеството на атмосферния въздух в издадените административни актове по оценка на влияние върху околната среда и сложни разрешителни.

В документа е записано, че ще се основат условия за зареждане на електрически автомобили и ще се разработят финансови принадлежности, данъчна политика и такси за поощряване на коли с ниски излъчвания. Като приоритет са записани анализи на целесъобразността от въвеждането на зони с ниски излъчвания и възбрана за МПС с високи излъчвания в тези зони, както и разбор на повишението на налозите за автомобили с високи излъчвания. 

Освен това е заложено създаване на инфраструктура за електрически превоз и обезпечаване на електрически транспортни средства в публичен превоз и превоз за персонално прилагане - електрификация и рационализация на публичния, обслужващ и междуградския превоз. 

Води

Част от целите на съдружните сътрудници в областта на водите са основаване на нов ВиК закон след правене на Националната тактика за ръководство и развиване на водния бранш, както и ограничения и надзор за попречване на екологични опасности като пресъхване, наводнения и заливания. 

За основаването на предпазени акватории, включително в Черно море и поречията според европейските политики и устойчиво ръководство и доизграждане на канализационна система в градската среда също са се договорили от четирите политически сили. 

В приложението е записано, че ще бъде възстановен басейновият принцип на ръководство и съблюдаване на рамковата инструкция за водите. Ще бъдат създадени санитарно-охранителни зони и ще се актуализира тактиката за морските води.

Водозагубата ще бъде лимитирана посредством създаване и въвеждане на тактика за поддържане на речните равнища и пречиствателни станции за питейни води.

Ще се изследва и направи разбор за основаване на обединен воден орган на ръководство и опция за основаване на воден кодекс. " Цялостна промяна във ВиК бранша. Преосмисляне на активността на ВиК холдинга, както и Държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовири “, са измежду останалите цели в бранша за ръководство на водите. 

Относно реките и язовирите до края на годината ще започва оглед на положението на определени язовири за недопускане на бедствия. Като образци са дадени язовири Бели Искър, Тича, Камчия, Студена, Ястребино, Тракиец и Огоста. В приложението е заложено и иницииране на паспортизация на язовирите и административна и законодателна промяна в ръководството на водния развой.

Отпадъци

За отпадъците съдружните сътрудници са постигнали консенсус за взимане на ограничения за битка с нерегламентирано изхвърляне, депониране и импорт на боклуци, както и за повишение на потенциала на длъжностните лица в сферата.

Ще се направи изчерпателен разбор на ръководството на боклуци посредством изгаряне и одит и разбор на процедурата по плануваната апаратура за изгаряне на боклуци в София. Ще се управлява, наблюдава и глоби нерегламентирано изгаряне на боклуци. Ще се изследват опциите за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2.

Изграждането на съвременна система за стабилно ръководство – делене , унищожаване на анонимността и използване на принципа „ замърсителят заплаща “, включително посредством законови промени е измежду целите в областта на отпадъците. Рязко ще се повиши броят точки за разделно събиране и ще се въведе депозитна система – клиентът заплаща за опаковка и получава възобновяване на заплащането при връщане на опаковката.

Вносът на боклуци ще се следи цифрово, а потреблението на пластмаса ще се управлява. Заложено е и недопускане на монополи и картели в региона на ръководство на отпадъците посредством насърчаване на дребни и междинни предприятия в сферата.

Кръгова стопанска система, взаимоотношение с бизнеса и стабилно развиване

В сферата на кръговата стопанска система е заложено намаляване и повторна приложимост на индустриалните боклуци, както и осъществяване на солидни осведомителни акции за повишение на осведомеността и доверието в правилата на кръговата стопанска система.

Ще бъдат въведени технически условия и гаранции, които обективно ще водят до съблюдаване на европейските стандарти в бранша и ще се направи ревизия на правила, които априори изключват МСП от кръговата стопанска система и основават монополи и картели в бранша.

Сред целите и е въвеждане на “електронни бюра ” в помощ на бизнеса за съблюдаване на екологичните стандарти и поощряване на екоиновациите, както и понижаване на административната тежест.

Ще се разработят условия за екостроителство, зелена инфраструктура, лично енергийно произвеждане и енергийна успеваемост при вложенията в индустриални паркове и ще се въведе таксономия за екологичен отпечатък при финансиране на планове и предоставяне на разрешителни за вложения.

Поощряването на споделено ползване – споделено пътешестване, туристически запаси и други посредством създаване на нормативни промени е различен от целите, заложени в съглашението. 

Почви

В приложението е предвидено да бъде актуализиран националният почвен указател и ще се направи оценка на положението на почвите по места.

Ще се приложи стратегия за ограничение на синтетичните пестициди и използване на повече способи от агроекология.

Всички забавени предпазени зони от Натура 2000 ще бъдат оповестени. Ще се сътвори правилник за отбрана на уличното озеленяване и градски гори. Освен това ще бъдат инициирани законови промени за определяне на органи за ръководство на предпазените зони по Натура 2000.

План за борба с инвазивни типове, в това число възбрана за развъждане на норки е друга от ограниченията на проектокабинета. 

Ще се направи и разбор върху статуса на Общ устройствен план за Черноморските общини при влезнали в действие и процедирани по екологичното законодателство и благоприятни условия за мораториум върху застрояването на морския бряг до приемане на промени в ЗУЧК.

От обединението са се договорили и за разбор на опцията за основаване на структури (отдел, звено) към Министерство на вътрешните работи “Престъпления против животните и природата ”, които да поемат пълномощията и на зоополиция . Целта е да се утвърдят потенциал и пълномощия, гарантиращи повишени отговорности, надзор и наказания против закононарушения от този темперамент. Ще се сътвори и Национална тактика за къмпиране.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР