Създаване на национална програма за фотоволтаици за домакинствата е много

...
Създаване на национална програма за фотоволтаици за домакинствата е много
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Национална програма за фотоволтаици за домакинствата е добро решение за справяне с енергийната криза

Създаване на национална стратегия за фотоволтаици за семействата е доста положително решение за справяне с енергийната рецесия. Това сподели Станислав Младенов, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София и специалист в Съвета по стопанска система на социалистите, оповестиха от пресцентъра на партията. Според него, програмата за възобновимите енергийни източници може да бъде основана по сходство на тази за санирането, а средствата за нея да бъдат заделени от националния бюджет.

" По този метод ще понижим разноските на семействата за електрическа енергия. А всички знаем, че точно те са главните й потребители, разяснява Младенов. - Това би бил предвидлив ход на държавното управление. От друга страна - ще бъде понижена икономическата тежест върху фамилиите, провокирана от енергийната рецесия. А ще бъде и знак, че страната мисли за тях. Ако сходна стратегия започва още през лятото, при започване на идната година може да бъдат осъществени първите пилотни планове ".

Станислав Младенов изрази удовлетворение от отварянето на първата от серията процедури, които са свързани с безвъзмездната финансова помощ в поддръжка на бизнеса - тази за енергийна успеваемост. По нея право на безплатни финансови средства за закупуване на непроизводствени активи, целящи бързо понижаване на въглеродния отпечатък имат всички индустриални предприятия от бранш " С ".

" След толкоз закъснение, най-сетне беше признат Планът за възобновяване и резистентност, което е доста добра вест, добави Станислав Младенов. - Оттук нататък доста бързо Министерството на нововъведенията и растежа би трябвало да приготви насоките за кандидатстване за първата процедура, обвързвана с софтуерната рационализация. По нея са планувани 260 милиона лв.. Също в доста бърз порядък Министерство на финансите би трябвало да окомплектова пакета от нормативни документи, касаещи осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност и изразходването на средствата. Вече би трябвало да преминем към процедура по авансово осъществяване ".

Според Станислав Младенов е извънредно значимо процедурата за внедряването на възобновими енергийни източници за лични потребности на предприятията да започва най-късно в края на годината. " Нейният бюджет от 200 милиона лв. е извънредно непълен и е доста евентуално да се наложи да бъде обезпечено в допълнение финансиране. По този метод българският бизнес ще получи помощ да се оправи с покачването на цените на електрическата енергия и горивата и с следствията от войната в Украйна, добави той. - Няма индустриално дружество, което да не демонстрира извънреден интерес към тази процедура ".

Станислав Младенов означи, че Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " продължава сполучливата си работа. " Добре е, че се вслушаха в направените оферти по време на публичното разискване и усъвършенстваха дизайна на процедурата спрямо в началото заложеният ", изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР