Създаваме безопасна среда и учениците могат да учат присъствено. На

...
Създаваме безопасна среда и учениците могат да учат присъствено. На
Коментари Харесай

Не е утвърдено: Децата на изцяло ваксинирани срещу коронавирус родители се връщат в училище без тестване

Създаваме безвредна среда и учениците могат да учат присъствено. На първо място са учениците от I до IV клас. Това съобщи доктор Александър Златанов, зам.-здравен министър, който обаче заприказва спорно – по кое време тъкмо ще се връщат деца, като първо той сподели 8 ноември, а просветителният министър уточни 10 ноември, както след това изясни по какъв начин безплатните проби за ковид към този момент пристигнали, само че незабавно добави „ до края на седмицата ”.

Когато и двамата родители са имунизирани напълно (по две дози или еднодозовата " Янсен " ) против ковид, децата не подлежат на тестване, категорично сподели доктор Златанов . Но от думите му излезе, че такива неща се разискват и вписват в нормативен акт т.е. обстановката е, че в този момент това не е нормативно конкретизирано ! Той сподели и друго – при децата със специфични просветителни потребности присъствено ще учат до 5 души, да има отдалеченост и проветряване.
 Петър Велков: При изнемогваща здравна системата е потресаващо да приказваме за нещо друго от отдалечено образование Петър Велков: При изнемогваща здравна системата е потресаващо да приказваме за нещо друго от отдалечено образование
Всички ограничения, свързани с тестването на децата, които бяха оповестени, би трябвало да се случват през цялата образователна година, без значение от заболя...

При какви условия ще се връщат на здравния министър доктор Стойчо Кацаров! Но Златанов разясни, че ще се гледа заболеваемостта на общински принцип, „ дори на учебно заведение ” – т.е. зависи какъв брой е заболеваемостта в дадена община. Ако е повече от 500 на 100 000 души, наложително има тестване за присъствено образование.

Попитан дали тестванията ще регистрират, когато няма забележими признаци на ковид, зам.-здравният министър отговори, че тестванията „ улавят ” болест даже в самото начало, когато още няма признаци.

На пряк въпрос на bTV дали здравното министерство (МЗ) го е боязън от локдаун, доктор Златанов отхвърли и прикани хората да имат вяра на Министерство на здравеопазването, тъй като всяко решение се взема експертно. Решения вземаме не на база един или два гласа, посочи той. Докато епидемията е в напредък, зеленият документ и тестването ще останат в действие – като се успокоят нещата, няма да е по този начин, сподели още зам.-здравният министър, без да се ангажира с цифри. Според служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров зеленият документ ще отпадне при заболеваемост от под 100 на 100 000 души т.е. т.нар зелена зона.

Някъде към 55% са имунизираните против ковид учители в страната, уточни доктор Златанов. Засега не предвиждаме локдаун за неимунизираните хора на 60 и над 60-годишна възраст, само че е допустимо, добави зам.-здравният министър. А по кое време може да стане - когато " общата преценка на обстановката изиска това ".
 МОН разгласи по какъв начин ще се връщат възпитаници в учебно заведение МОН разгласи по какъв начин ще се връщат възпитаници в учебно заведение
Децата (т.е. сред I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, в случай че до тогава бъдат доставени безплатните проби за...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР