Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха с

...
Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха с
Коментари Харесай

Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха

Създава се Център за незабавна здравна помощ по въздуха с разпореждане на Министерски съвет. От 15 май ще бъде назначен и личният състав към него.

„ Близо 60 души ще бъде личният състав в Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха. Той ще включва пет оперативни бази “, разгласи на брифинг служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Здравното министерство подписа контракта за доставката им

Петте оперативни бази ще са разпределени в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол, стана ясно от думите на здравния министър.

Меджидиев заяви, че от тази седмица към този момент се организират и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте о перативни центъра , а от другата седмица ще стартира и тяхното образование. До момента са записани 106 медицински експерти, изявили предпочитание да се включат в работата на незабавната помощ по въздух. 

Първият медицински хеликоптер ще бъде у нас през декември

Дейността на центъра ще се реализира от стационарни диспечерски екипи в координационна централа и мобилни незабавни екипи, в това число реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински. Той е основан за потребностите на лица със незабавни положения, при които е неотложно превозване във допустимо най-кратки периоди на огромни дистанции.

При нужда центърът ще транспортира и медицински експерти или екипи при зародила донорска обстановка, органи, предопределени за трансплантация, кръв и кръвни съставки. Също по този начин структурата ще обезпечава медицински експерт или екип при нужда от привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго.

Медицинската инсталация в хеликоптера ще се дефинира от лекарите

През тази седмица Министерството на здравеопазването стартира публичните поръчки за създаване на площадките за кацане на хеликоптерите, заяви още министърът. Меджидиев изрази вяра те да бъдат подготвени до края на юли, когато се чака страната към този момент да разполага с два хеликоптера с задгранични водачи. 

Четирите бази на медицинските хеликоптери ще бъдат в София, Долна Митрополия, Варна и Безмер

Със същото Постановление на Министерския съвет се разкриват два нови филиала за незабавна здравна помощ - в гр. Сърница към ЦСМП - Пазарджик и в гр. Приморско към ЦСМП - Бургас.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР