Създава се Оперативен център за контрол на транграничния превоз на

...
Създава се Оперативен център за контрол на транграничния превоз на
Коментари Харесай

Създават оперативен център за контрол на транграничния превоз на отпадъците в МОСВ

" Създава се Оперативен център за надзор на транграничния транспорт на отпадъците в Министерство на околната среда и водите, в който ще се получава информация в действително време за всеки обособен транспорт, преминаващ през границата на България. " Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос на депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева по отношение на предприемане на ограничения от страна на Министерство на околната среда и водите за недопускане на нарушавания в региона на законодателството по ръководство на отпадъците. Информацията ще се разпределя към съответното Регионална инспекция за опазване на околната среда, като ще бъде изпращана на Министерство на вътрешните работи всеки ден след приемането и. По неговите думи ще бъдат тествани всички площадки, които през предходната година са получили повече от две систематични или две огромни нарушавания, а по-късно следва закриване и лишаване на разрешенията им.

„ Във връзка със засиления надзор на активността с боклуци и взаимните инспекции на държавните институции, районни инспекции, органите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други, зачестиха случаите на открито нерегламентирано предпазване на боклуци на територията на страната. Нарушителите на нормативните условия правят опити за освобождение от тези боклуци и изхвърлянето им на неразрешени за задачата места “, разяснява министърът.

Той изясни, че установените нарушавания са при транспорти на боклуци, предмет на общи осведомителни условия от така наречен " Зелен лист ", които според европейското и настоящото в България законодателство не подлежат на авансово нотифициране и единодушие. " Ние сме длъжни да ги приемем, както те одобряват нашите. " съобщи той.

Министърът акцентира, че множеството от огласените случаи се касаят за смесени боклуци с битов генезис, като са показани боклуци от пластмаса и каучук, за да се избегне процедура по педварителна нотификация и единодушие и добави, че преобладаващите нарушавания са боклуци са за пластмаса и каучук, горивни боклуци, RDF модифицирани горива, получени от боклуци и други боклуци, в това число смеси от материали от механично отнасяне на боклуци.

По неговите думи се вкарва осъществяване на 100 % физически надзор на границите на съюза и на страните от органите на Главна дирекция „ Гранична полиция “ и на звената „ Пътна полиция “. Разработени са и следва приемането на указания за взаимоотношение сред Агенция „ Митници “,МОСВ и Министерство на вътрешните работи, „ Гранична полиция “ и на звената „ Пътна полиция “ в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, както и Министерство на околната среда и водите за повишавне успеваемостта на контрола върху транграничния транспорт на отпадъците. Министър Димитров съобщи, че се вкарва и осведомителен режим минимум три работни дни преди началото на всеки транспорт или веждането на територията на страната за транспортите на отпадъците от Зеления лист.

" Подготвят се законодателни промени, свързани с въвеждането на банкови гаранции за всички площадки, на които се правят действия с боклуци, както и за търговците и брокерите на боклуци, които до този миг с доста минимална сума можеха да записват сдружения, и на процедура остават безнаказани, при положение, че бъдат хванати, откъм финансови наказания " заяви още Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР