Създава се криза в Европа - криза на суровини, криза

...
Създава се криза в Европа - криза на суровини, криза
Коментари Харесай

Контрол върху надценките искат родни производители

Създава се рецесия в Европа - рецесия на първични материали, рецесия на ползване. Това съобщи пред Българска национална телевизия Симеон Караколев от асоциацията на овцевъди и козевъди.

Нашите първични материали са в огромната си част импорт и това изправя пред банкрути родните производители. Затова съгласно него би трябвало да се подчертава на родното произвеждане. Щаб в Министерство на земеделието и храните изготвя директива за веригите, след признатото разпореждане от Министерски съвет.

Караколев изясни, че това, че едно сирене е направено в България, не значи, ще суровината е българска. Същият проблем има и с агнешкото. Караколев не има вяра, че ще има смяна в цените за потребителите. Той чака Народното събрание да се намеси и да ограничи надценките върху продуктите. Симеон Караколев желае постановлението на Министерски съвет за родна продукция в комерсиалните вериги да продължи да работи за непрекъснато, а освен до края на годината.

Малинопроизводителите и производителите на ягоди желаят да са в положителни връзки с комерсиалните вериги. Божидар Петков желае българската продукция да е с приоритет. Реакцията на комерсиалните вериги е изненадала малино и ягодопроизводителите. По думите на Петков веригите реагирали надменно. Не министърът желал смяната за българската продукция в магазините, а самите родни производители, по думите му.

Вносът на гръцки ягоди сега е проблем за родните производители. Затова Петков желае свободен импорт да има единствено, когато у нас липсва родно произвеждане. Производителите желаят възбрана за импорт на артикули от трети страни или най-малко той да бъде стеснен.

Петков се притеснява, че съзнателно веригите ще завишат цените на българските артикули, а ще понижат цената на вносната. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР