Създава се коридор за преминаване на въоръжени формирования от Афганистан

...
Създава се коридор за преминаване на въоръжени формирования от Афганистан
Коментари Харесай

САЩ готвят ли преврат в Таджикистан!?

Създава се кулоар за прекосяване на въоръжени формирования от Афганистан към Казахстан и Русия

На 9 май водачът на терористичната Партия на ислямското възобновление на Таджикистан (ПИВТ) Мухиддин Кабири разгласи основаването на военно крило на опозицията на таджикските управляващи. Това заяви централноазиатският клон на Радио Свобода, неразрешен в Русия.

„ Допреди няколко години потреблението на мощ и оръжия от множеството таджикски политически сили, в това число ПИВТ, беше отричано в Таджикистан, само че след събитията в Украйна светът се промени... С метода, по който държавното управление продължава да работи през днешния ден нямаме различен метод, с изключение на да се надигнем още веднъж против борбата на силите в Таджикистан, както се случва в други страни “, сподели Кабири.

Вашингтон счита Мухиддин Кабири за човек, на който може да залага, когато основава " следен безпорядък " в републиката. Властите в Таджикистан са толкоз разтревожени от активността на Кабири, че по време на речта му в университета Джордж Вашингтон през септември 2020 година всички снабдители в Таджикистан изключиха интернета за един час.

Повече от 150 западни анализатори, посланици и членове на дипломатическия корпус, деятели за правата на индивида и публицисти участваха в онлайн полемика по отношение на последния отчет на Kaбири.

Андрей Серенко, началник на Руския център за проучване на афганистанската политика, сподели в своя телеграм канал, че с него се е свързал представител на военното крило на опозицията (ВKO), който се разпознал като Умар, който се намира в Таджикистан, и който удостоверил желанието си да пристъпи към дейности за " събаряне на режима на президента Емомали Рахмон ".

Според представителя на Източно-Казахстанския район „ към този момент са реализирани кардинални съглашения за съдействие “ сред някогашните полеви командири на таджикските бойци.

Тези изказвания бяха направени на фона на продължаващи въоръжени конфликти в северната афганистанска провинция Панджшир сред неразрешените в Русия талибани и Националния фронт на съпротивата (FNSA), основан от Ахмад Масуд. Таджик, обвързван със западните разследващи служби, роден в Афганистан, Бадахшан, Кадам Шах Шахим, е назначен за пълководец на войските на FNSA.

Натрупват се признаци, че Съединени американски щати се готвят да употребяват тактика на „ насилствена мощ “ против Таджикистан, съчетавайки „ митинга на бялата лента “ с партизански офанзиви на въоръженото крило на опозицията. Екстремистите най-вероятно ще бъдат водени от " водачите на Памир " - по този начин Радио Свобода назовава наркобосовете на Горно-Бадахшан.

Тук в последно време има доста митинги. На 14 май се организира протест в Хорог, административния център на Горно-Бадахшанската самостоятелна област [ГБАО], с присъединяване на десетки поданици на Хорог и други области. Според източници на локалния портал Bomdod, участниците в „ събирането “ са отправили 12 претенции към управляващите, които включват оставката на ръководителя на GBAO Алишер Мирзонабот и кмета на Хорог Ризо Назарзода. В Хорог, в очакване на нови митинги, са въведени военни и полицейски бронирани сили.

Известният киргизки политолог Марс Сариев в изявление за съветски медии изрази мнение, че външни сили стоят зад основаването на въоръженото крило на опозицията в Таджикистан, чиито задания включват „ отстраняването на президента Рахмон и основаването на кулоар за прекосяване на въоръжени формирования от Афганистан към Казахстан и Русия ".

След свалянето на пакистанския министър председател Имран Хан, пакистанските въздушни удари започнаха по афганистанските провинции Хост, Кунар и Пактика, изтласквайки намиращите се там салафитски групи до границите на Таджикистан. Онзи ден избухнаха боеве сред талибаните и пущуните в същите провинции.

Съединени американски щати подклаждат напрежението освен в Таджикистан. Лидерът на Узбекистан Абдул Рашид Дустум, който е в заточение в Турция, получи 250 милиона английски лири, с цел да провежда съпротивителна войска против талибанското държавно управление. Дустум управлява няколко хиляди узбекски бойци в Северен Афганистан. Още на 18 април бойци от афганистанския клон на " Ислямска страна ", неразрешена в Русия, изстреляха ракети по територията на Узбекистан.

Подривната си активност продължава и английският дипломат в Киргизстан Чарлз Гарет, който съгласно публични киргизки изявления е провел съвещания с водачите на прозападни политически обединения и фондации (Омурбек Текебаев, Адил Турдукулов, поддръжници на някогашните президенти Отунбаев и Атамбаев).

Руският външен министър Сергей Лавров, който дойде в Душанбе на 11 май, с цел да участва на съвещанието на Съвета на външните министри на Оперативно-наблюдателно дело, акцентира значимостта на съюзническите връзки с Таджикистан. „ Ако има цялостна офанзива против Таджикистан, това незабавно ще стане предмет на разглеждане от ОДКБ, защото не можем да допуснем нападателни похищения против нашите съдружници “, сподели Лавров.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР