Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства,

...
Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства,
Коментари Харесай

Борят паралелния износ на лекарства с информационна система

Създава се осведомителна система, която ще следи износа на медикаменти, заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

" Министерският съвет одобри план на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. В него се преглеждат няколко промени в закона, свързани с европейски наставления ", заяви министър Ананиев.

" По отношение на ограниченията, които се подхващат за наблюдаване на лекарствените артикули в позитивния лекарствен лист и възможното ограничение на техния експорт при дефицит или липса се основава експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), разясни министърът.

" Той създава два листата – единият за тези медикаменти, за които краткотрайно може да направи ограничавания в износа им при определяне на дефицит, а другият – за лекарствените артикули, за които в границите на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят отвън страната ".

Ананиев посочи, че е регламентиран и редът за определяне на неналичието на медикаменти, за които ИАЛ може да издаде възбрана или ограничение на износа им.

" Това се случва тогава, когато в границите на един месец един търговец на едро отхвърля по едно и също време на пет аптеки снабдяването с обещано лекарство ", уточни министър Ананиев, като добави, че съответният механизъм, ред и условия за въвеждане на това ограничавания ще се решат с разпоредба, издадена от него в границите на три месеца.

По отношение на това по кое време търговецът на едро може да изнесе медикаменти, които са попаднали в този лист, той посочи, че това ще става тогава, когато в границите на 5 дни съответният търговец е направил своето съобщение към ИАЛ и не получи възбрана от нея.

" За първи път се основава осведомителна система, въз основата на която ще се следи и следи придвижването на лекарствените артикули от този лист. Тази система ще следи медикаментите от влизането им на територията на Република България през търговеца на едро, през търговеца на дребно – аптеките, в това число и тези в лечебните заведения ", заяви още здравният министър.

Той изясни, че тези данни ще бъдат сравнявани с ресурса, който е изплатила НЗОК посредством реимбурсиране изцяло или отчасти и по този метод ще се разбере къде има липса на лекарствен артикул.

" За да можем да проследим придвижването на тези медикаменти, които са поискани за лекуването на българските жители, само че не са употребявани за тази цел и са отклонени в по този начин наречения успореден експорт ", добави министър Ананиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР