Създава се Експертен съвет по въпросите, свързани с кръговата икономика

...
Създава се Експертен съвет по въпросите, свързани с кръговата икономика
Коментари Харесай

Създава се Експертен съвет по кръгова икономика и зелен преход

Създава се Експертен съвет по въпросите, свързани с кръговата стопанска система и зеления преход. Това стана ясно на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с представители на научните среди и работодателски организации.

 

„ Експертният съвет би трябвало доста бързо да проработи, тъй като е реалност, че България изостава с прехода към кръгова стопанска система “, съобщи министър Стоянов.

 

„ Основната задача на членовете му ще бъде да изготвят оферти и проект с съответни ограничения и взаимни дейности на бизнеса, страната и научните среди, с цел да се навакса забавянето ни “, разясни още той и добави, че „ в съвета ще бъдат поканени за присъединяване представители на Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на образованието и науката.

 

Участниците в срещата разясниха, че е нужен напълно нов метод в отношението към опазването на околната среда, оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система ииндустрията.

 

„ Финансирането на дейности в тази посока от страна на фирмите е освен инвестиция в бизнеса им, само че ще донесе и добавена стойност за стопанската система ни “, сподели още икономическият министър. По време на днешния диалог акцент беше подложен и върху използването на индустриалните боклуци като суровина, която може още веднъж да се употребява или даже да се продаде на друго дружество.

 

Проф. Николай Щерев, ръководител на Асоциацията на преподавателите по стопанска система и ръководство в промишлеността съобщи, че е „ доста значимо уроците за запазване на околната среда да бъдат включени в по-голяма степен в учебното обучение, а университетите ще имат следваща роля при образованието на бъдещите бизнесмени “.

 

Цветан Симеонов, ръководител на УС на Българската търговско-промишлена палата предложи да се сътвори база данни с специалисти по екология и кръгова стопанска система, с автобиография и изпълнени планове, с цел да могат предприятията да намират по-лесно готови специалисти, които да ги подкрепят в тази активност. БТПП са подготвени да се включат и в подготовката на анкета за самокритика на предприятията, с цел да могат сами да ревизират какво е равнището им на развиване в областта на кръговата стопанска система.

 

На днешната среща министър Никола Стоянов показа и идното ревю в Солун – Forward Green 2023. Събитието ще се организира в Солун в интервала 08-10.06.2023 година, а България е страна почетен-гост на ревюто, което подсигурява на българските участници атрактивно позициониране. Той акцентира, че ревюто ще събере на едно място представители и специалисти от държавния и неправителствения бранш на Гърция, Югоизточна, Централна и Северна Европа, както и Азия, и Америка и ще бъде платформа на полемики, обмяна на опит и иницииране на взаимни планове в бранша.

 

Министър Стоянов бе поздравен от представителите на научните среди за обществения метод на образуване и осъществяване на състезанията за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в чужбина като средство за привличане на стимулирани и знаещи фрагменти във външноикономическата политика на България.

 

В срещата взеха присъединяване зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Янко Топалов, представители на управлението на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите, проф. Божидар Хаджиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките, проф. Николай Щерев, ръководител на Асоциацията на преподавателите по стопанска система и ръководство в промишлеността, Цветан Симеонов, ръководител на УС на Българската търговско-промишлена палата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР