Създава се една заблуда в гражданите на Русе, твърди инж.

...
Създава се една заблуда в гражданите на Русе, твърди инж.
Коментари Харесай

Община Русе връща неусвоени пари за поддръжката на булевард България

" Създава се една илюзия в жителите на Русе ", твърди инж. Стамен Савов

През декември предходната година стартира стремително асфалтиране на бул. “България “ в Русе от страна на общината. Част от републиканската пътна мрежа, по него минават два съществени пътя - Русе - Велико Търново и Русе - Варна, като поради огромния трафик и от тежкотоварни камиони правата е мощно амортизирана.

Какъв е задължението на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и какви са отговорностите на общината във връзка с бул. “България “, както и най-важното - кой би трябвало да обезпечи средствата за поддръжката му?

Отговорите са в чл.30 от Закона за пътищата - за общини над 100 000 поданици общините са длъжни да поддържат републиканската пътна мрежа в урбанизираната територия, като АПИ подписва спогодителен протокол и ги съфинансира, изясни шефът на Областно пътно ръководство - Русе инж. Стамен Савов, представен от

„ Много добре желая да бъде разбрано – ние ги съфинансираме, а не финансираме напълно. Така е записано в закона и в правилника за приложение на този закон. Какво се получава обаче – нормално общините изразходват единствено средствата, които получават от АПИ, и непрекъснато се чуват претенции, че парите не им стигали. Реално видяно, те от закона са задължени да поддържат както би трябвало, а ние да ги съфинансираме.

Тук нещата се изкривяват. Другото, което желаех да подчертая, което също не е ясно на хората – като споделяме, че републиканската пътна мрежа, която минава през територията на града, е наша, тя е наша по закон единствено от бордюр до бордюр, т.е. пътното платно.

Текстът гласи, че благосъстоятелност на съответните общини са тротоарите, подземните уреди, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване отвън платната за придвижване на републиканските пътища. Ние отговаряме за пътното платно и тези средства, които ние превеждаме на общините, са единствено за пътното платно, за асфалтовата настилка и за хоризонталната пътна маркировка “, сподели още инж.Савов.

По-интересното е, че общинаРусе не е съумяла да изразходва по предопределение парите, които са ѝ дадени от АПИ.

„ За 2022 година на общинаРусе са преведени 206 030 лева Те се превеждат в края на март, като това са средства единствено за поддръжката на пътната мрежа. За зимното поддържане настрана се превеждат парите, които са в границите на 113 306 лева Средствата за пътната мрежа би трябвало да бъдат изразходвани за поддръжка на асфалтовата настилка и за маркировка.

Видно от отчетните документи, импортирани от общинаРусе, те са за 199 973 лева. Имат излишък от 6056 лева неизразходени, които ще би трябвало да върнат в бюджета на организацията. В общественото пространство по този мотив се основава една илюзия в жителите на Русе, че не ни стигат парите, доста пари ни трябват, трябват ни пари от такса мост. А в тази ситуация по бул. “България “ не са харчени никакви други пари по поддръжката от едни 200 000 лева, които ние сме превели като съфинансиране. И в един миг парите не ни стигат. Кои пари? “, споделя шефът на ОПУ-Русе.

По неофициална информация ударното асфалтиране през декември е предизвикано точно от обстоятелството, че в случай че парите от АПИ не се разходват по предопределение до края на годината, би трябвало да се върнат назад. Не е ясно за какво дейностите не са осъществени през месеците от март до декември, само че по този начин или другояче средствата не са усвоени напълно и 6000 лева ще бъдат върнати на АПИ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР