Създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско

...
Създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско
Коментари Харесай

МЗ: В момента 9 лекарства липсват, 82 са в недостиг

Създава се единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление, която ще бъде обвързвана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент, сподели пред публицисти служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев след съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването.

Това щяло да позволи потреблението на мобилно приложение на всеки пациент и всеки доктор, посредством което ще може те да се осведомят за цената на всеки медикамент и то пози метод да се въведе контрол върху цените на лекарствените средства, а не да се разяснява, че има цени, които надвишават допустимите.

" Единната номенклатура ще разреши по-бързото следене на доставените в България, а и отпусканите на пациенти количества лекарствени артикули на база на постъпващите от участниците информация в електронната система за следене, както и разбора за аргументите за дефицита за всеки един съответен лекарствен артикул ", изясни Меджидиев.

В момента се работело по логаритъм, чрез който способените органи ще могат да подхващат ограничения за всеки дефицит на съответен медикамент.

" В момента липсват към 9 медикамента, само че след ограниченията, които взехме още от предходната седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа ", сподели Меджидиев.

По думите на Аркадий Шарков, който е негов съветник, имало дефицит на 82 медикамента.

Министърът разгласи, че били инспекциите на всички търговци на едро били завършили.

" Откритите нарушавания са доста дребни и не са повода за дефицита на медикаменти ", твърди той.

" Причината е доста сложна. Обърнах внимание, че би трябвало да се създадат законодателни проблеми в системата за електронно следене. Там е главният проблем ", сподели още Меджидиев.

Според него задържане по складовете на дефицитни медикаменти нямало.

" Тази осведомителна система, която сътворяваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане ", разгласи той.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР