Създателят на WhatsApp Брайън Ектън призова всички потребители на Фейсбук

...
Създателят на WhatsApp Брайън Ектън призова всички потребители на Фейсбук
Коментари Харесай

Създателят на WhatsApp: Изтривайте профилите си във Фейсбук

Създателят на " WhatsApp " Брайън Ектън прикани всички консуматори на " Facebook " да изтрият личните си профили в тази обществена мрежа.

" Крайно време е! Изтривайте " Facebook ", написа Ектън в личния си профил в " Туитър ". Това е следващият удар против най-мощната обществена мрежа в света, откакто стана ясно, че английската компания " Cambridge Analytica " е събрала персоналните данни на над 50 млн. консуматори на " Facebook " и е създала логаритъм за разбор на политическите желания на гласоподавателите.

Според представители на обществената мрежа през 2015 година професорът по логика на психиката от университета в Кеймбридж Александър Коган, благодарение на основано от него приложение за платформата на „ Facebook “, е предал на Cambridge Analytica солиден размер персонални данни на консуматори на „ Facebook “.

" Cambridge Analytica " се е намесвала в хода на изборите в разнообразни елементи на света, прибягвайки до подкупи и разпространяване на клеветническа информация в Интернет, разкри английският тв канал Channel 4 в собствен филм - следствие. Журналист на тв канала се срещнал със сътрудници на " Cambridge Analytica " под прикритие като клиент, който желае да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал скрито срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 година По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че компанията му се е намесвала допълнително от 200 избори в разнообразни страни по света, измежду които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина. „ Предлагахме на претендента огромна сума за финансиране на неговата предизборна акция в подмяна на земя да вземем за пример. Записвахме това на видео, по-късно замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет “, споделя Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на претендентите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са взели участие специалистът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният шеф Марк Търнбул. Последният разказал, че чиновници на компанията са пускали компрометиращи данни за претендентите в обособени уеб сайтове и обществени мрежи. Компанията е работила, по избор на клиента, не от свое име, а действайки да вземем за пример като „ студенти, които вършат курсови работи в университета или туристи “.

Скандалът срина доверието на вложителите. Състоянието на притежателя на „ Facebook “ Марк Зукърбърг за броени часове понижа с над 6 милиарда $. Стойността на акциите се стопи с съвсем 7%.

Европейският парламент стартира следствие по отношение на информацията за потреблението на персоналните данни на консуматори на обществената мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правораздаването, правата на потребителите и общественото тъждество Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното държавно управление идната седмица, когато ще е на посещаване в Съединени американски щати.

През 2014 година " Facebook " закупи " WhatsApp " за 19 милиарда $ и по този метод изцяло монополизира пазара. Днес " WhatsApp " е най-разпространеното мобилно приложение за замяна на известия, фотоси и видеа с над 1.5 милиарда консуматори. След като напусна " WhatsApp " предходната есен Ектън сътвори " Сигнал фоундейшън ", която има за цел да подсигурява сигурността в световната връзка.

Бившият непосредствен сътрудник на притежателя на " Facebook " Марк Зукърбърг Роджър Макнъми предизвести, че " Facebook " е изправен пред най-голямата си рецесия - рецесия на доверието и тя може да срине тотално компанията ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР