Създателят на ChatGPT - OpenAI, започва благотворителна инициатива в помощ

...
Създателят на ChatGPT - OpenAI, започва благотворителна инициатива в помощ
Коментари Харесай

OpenAI ще инвестира 5 млн. долара за AI журналистика

Създателят на ChatGPT - OpenAI, стартира " благотворителна " самодейност в помощ на американските локални медии, заяви Gizmodo. Компанията основава организация - " Американския план за публицистика ", която ще разпредели 5 млн. $ на дребни медии с нестопанска цел в Съединени американски щати.

Каква е задачата? Да се поддържа локалната публицистика, изключително в използването на генеративен изкуствен интелект. 

" Целта ни е да разпространяваме способи, с които AI да усъвършенства - вместо да попречи - на публицистиката ", изяснява Сарабет Берман, основен изпълнителен шеф на плана.

С помощта на тези средства ще се създаде " софтуерно и AI студио ", което ще работи с локалните медии за създаването на принадлежности и усъвършенствания в изкуствения разсъдък за тяхната работа. Част от средствата ще отиват в директни грантове за пилотни AI стратегии.

5 млн. $ е относително дребна сума за сходен план в Съединени американски щати, страна с над 3000 онлайн и печатни издания. Много от тях обаче разчитат точно на доста дребни грантове, с цел да не престават съществуването си.

А изкуственият разсъдък към този момент навлиза в приложимост в някои редакции по света - като задачата на OpenAI е да направи ChatGPT по-ефективен, и да създаде дружно с публицистите по-добри способи за използването му. В момента на чатбота не може да се разчита за точна информация - прекомерно постоянно са налице така наречен " халюцинации ", при които изкуственият разсъдък изцяло си измисля, или смесва разнообразни действителни обстоятелства в изцяло фантастична история. 

OpenAI не работи единствено с дребни медии - предходната седмица бе оповестено партньорство и с една от най-големите осведомителни организации на света, " Асошиейтед прес ". AP обаче има и друга цел - освен да усъвършенства AI за журналистическа работа, само че и да отбрани интелектуалната си благосъстоятелност - като я продаде авансово на ChatGPT, вместо той да я " изсмуче " нелегално за своите цели.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР