Създателите на фонда заедно с основателя на Софтуер Груп БГ:

...
Създателите на фонда заедно с основателя на Софтуер Груп БГ:
Коментари Харесай

Новият инвеститор в "Софтуер Груп БГ"

Създателите на фонда дружно с създателя на " Софтуер Груп БГ ": (от ляво надясно) Георги Митов, Елина Халачева, Калин Радев, Диана Стефанова, и Даниел Лорер

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Най-големите софтуерни компании: Островът на оптимизма

Технологичният бранш в България продължава да пораства, като голямата част от сдруженията имат двуцифрен скок в приходите
21 авг 2018
Бизнес със обществен корен

Калин Радев, основател на " Софтуер груп БГ ", пред " Капитал "
19 яну 2018
Пет български софтуерни компании измежду най-бързо разрастващите се в бранша в ЕМЕА

Варненската " Тайтън гейт " е на първо време от компаниите от България в класацията Deloitte Technology Fast 500 ЕМЕА
12 дек 2017 Месец и половина - тъкмо толкоз време беше нужно на новосъздадения фонд за рискови вложения " БрайтКап венчърс " да направи първата си договорка в българския софтуерен бранш. Избраната компания за вложението от 2.65 млн. евро е " Софтуер Груп БГ ": добре позната и отвън България, с развъртян бизнес, представителства в доста страни и към 400 чиновници в целия свят. Очакванията са новият запас да подкрепи развиването на сдружението и разширението към нови сегменти.

За нас е

" БрайтКап венчърс " е шестият подред фонд по програмата JEREMIE на Европейския капиталов фонд (ЕИФ). Той разполага с запас от 25 млн. евро, като 20 млн. евро от тях са рециклиран запас от еврофондове, а останалите са привлечено частно финансиране. В него сътрудници са четирима специалисти от IT бранша и финансите с интернационална известност - Елина Халачева, Диана Стефанова, Георги Митов и Даниел Лорер. Фокусът му е да финансира дребни и междинни започващи и по-развити компании от софтуерния бранш и съгласно създателите на фонда изборът на " Софтуер груп БГ " е изцяло логически. Компанията, учредена от настоящия изпълнителен шеф Калин Радев през 2009 година, създава софтуерни решения и програмен продукт за микрофинансиращи институции, работещи и отпускащи заеми в разрастващи се стопански системи в Африка, Латинска Америка и Азия. Фирмата към този момент участва в над 65 страни, като технологиите й доближават до над 42 млн. клиенти.

" Затворихме нашия фонд действително напълно скоро - на 6 август, само че гледахме няколко вложения преди този момент. Наблюдаваме " Софтуер Груп БГ " от много време - компанията съществува от съвсем 10 години, наложила се е на пазара като водач в създаването на софтуерни решения за финансовия бранш. Спрямо другите софтуерни компании, които следим, е към този момент една стъпка напред, защото има потвърден бизнес модел, артикули, екип, които работят по целия свят ", съобщи пред " Капитал " Елина Халачева, ръководещ сътрудник в " БрайтКап венчърс ". Според нея главният плюс е и визията за развиване в бъдеще, която включва навлизането в обичайния финансов бранш и даване на софтуерни решения, и за огромни западни и български банки.

" БрайтКап венчърс " влага в " Софтуер Груп БГ " не посредством непосредствено придобиване на дял, а посредством конвертируем заем от 2.65 млн. евро, оповестиха участниците в договорката. Впоследствие този финансов инструмент може да бъде трансфорат в акционерно присъединяване в компанията. Сегашните акционери в сдружението са създателят Калин Радев и шефът по нововъведения в компанията Джералдийн О`Кийф като физически лица и през свързани компании, както и други два фонда за дялови вложения - " Блек Пийк Кепитъл " (също със средства по JEREMIE) и " Постскриптум венчърс ". През 2016 година те вложиха 5 млн. евро в сдружението, а през март 2017 година дублираха инвестицията си и сега държат по 12.5% от компанията. Фондовете са вложили и по 1 млн. евро в компанията посредством конвертируем заем преди няколко месеца.

Приходите на " Софтуер груп БГ " за предходната година са 16.8 млн. лева (виж таблицата). По информация от бранша от месеци се търси пресен капитал за развиване на сдружението, като оценката на компанията е варирала сред 55 и 75 млн. евро. При сегашната договорка не беше оповестено по кое време и какъв дял ще се получи при конвертирането и при каква рента е финансирането. Но за аналог може да се гледа предходното, което е при рента към 12% по информация на " Капитал ".

От лиценз към абонамент

Основният бизнес на " Софтуер груп БГ " сега е даването на технологии за микрофинансиращи институции. Тези организации работят с доста дребни по мярка заеми и продуктите на българската компания им дават опция да автоматизират процесите си, с цел да може активността им да е оптимално устойчива и ефикасна. Секторът продължава да пораства и по самостоятелни оценки е сред 50 и 100 милиарда $ годишно. Досега компанията работеше главно посредством даване на лицензи на клиентите си. Сега концепцията зад новата инвестиция е да подкрепи " Софтуер груп БГ " с въвеждането на нов модел в компанията. " Средствата ще се употребяват за прекосяването от бизнес модел с лицензи към един доста по-стабилен и рентабилен бизнес модел вид " абонамент ". Лицензионният модел ще остане като вид за клиентите, където е използван, само че фокусът ще бъде върху предлагането на SaaS (Software as a Service). Получава се един интервал, през който тези доходи във времето се разсрочват и има потребност от финансова инвестиция ", добавя Халачева.

За създателя на компанията Калин Радев новият модел е част от петгодишния проект за развиване, който към този момент тече. " Една от аргументите да се стремим към SaaS модела е, че той е елементарно мащабируем, без да се постанова съразмерно нарастване на разноските. Ето за какво е значимо да създадем прехода в този момент, тъй че първичните контракти, които са подписани на абонаментен проект, да могат да подкрепят бъдещото развиване на компанията. Затова имаме вяра, че и инвестицията идва в точния миг ", декларира изпълнителният шеф на сдружението.

Бизнес проектът на компанията планува и нахлуване в напълно нови браншове. " Микрофинансирането е извънредно известно в Африка, Азия и Латинска Америка. Но " Софтуер Груп БГ " гледа и една стъпка напред - защото проектите на компанията са надалеч по-амбициозни. Те желаят да участват и в развития свят, където ние като вложител имаме още добавена стойност с връзките си в Швейцария, Израел, Съединени американски щати и други И в развития свят има място за микрофинансиране, микроспестявания и даже старите играчи се включват в този сегмент. Плановете за напредък на " Софтуер Груп БГ " включват разширение на активността и в други браншове – като банки, телекоми и финтех компании ", споделя Даниел Лорер, ръководещ сътрудник в " БрайтКап венчърс ". Вече има и планове в тези сегменти, само че от компанията към този момент отхвърлят детайлности поради контракти за конфиденциалност.

Целта на Радев и екипа му е задоволително амбициозна: разширение на бизнеса във от ден на ден сфери, постигане на доходи от 100 млн. $ и клиенти в огромна част от страните по света. " Рядко има компания, която има толкоз добре създадени процеси, което в допълнение укрепва нашето решение да влагаме. В момента " Софтуер Груп БГ " е на стадий, когато би трябвало да стартира да пораства мощно. Без такива процеси това няма по какъв начин да се случи и е добра причина за бъдещето й ", споделя и Георги Митов, ръководещ сътрудник в " БрайтКап венчърс ".

Подобни амбициозни проекти ще значат и разширение на екипа. В момента чиновниците са към 400 в целия свят, като над 200 са в центровете в София и Варна. Компанията има определени и четири съществени местоположения, които са планувани да служат като спомагателен запас за R&D - в Кения, Гана, Мексико и Филипините, както и дребен екип в Индия. Един от ръководещите сътрудници в " БрайтКап венчърс ", Диана Стефанова, има задоволително огромен опит в IT бранша в България като ръководещ шеф на развойните центрове на VMWare за Европа и България. Според нея " Софтуер Груп БГ " e един от ярките образци за триумф на българския софтуерен пазар. " Ако има една работеща екосистема, тя ще разреши на всички ни да бъдем сполучливи на този пазар ", споделя Стефанова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР