Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката,

...
Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката,
Коментари Харесай

Новият кабинет създаде кризисен щаб за енергетиката

Създадох междуведомствен спешен щаб за преодоляване на рецесията в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за надзор и смъкване на цените на горивата, както и на цената на електрическата енергия. Той ще се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. Това разгласи служебният министър-председател Гълъб Донев по време на конференция в Министерския съвет.

„ В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната организация „ Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите ", съобщи той.

„ Контролът по осъществяването на предоставените задания на Междуведомствения спешен щаб ще бъде реализиран лично”, сподели още той.

Щабът ще работи без спиране, в това число и през почивните дни.

„ Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа сериозна. Имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме контрактувани доставки до края на септември. Прословутите контрактувани 7 танкера - не са контрактувани, а сме на равнище оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и алтернатива на още 4 за идната година”, уточни служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, което значи, че би трябвало да се откри метод - посредством закупуване посредством трети страни на свободни слотове за разтоварване, което съгласно него ще оскъпи цената на доставяния газ.

„ Цената на газа от Азербайджан, която беше оповестена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от контрактуваните количества”, добави Христов.

„ Има сериозна финансова рецесия в „ Булгаргаз” - неспособност на компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества” сподели още той.

И уточни, че се приготвя търг за доставка на полутечен газ, който „ да задоволи потребностите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР