Създадената от ЕС Мисия за военна помощ за Украйна (МВПУ)

...
Създадената от ЕС Мисия за военна помощ за Украйна (МВПУ)
Коментари Харесай

Мисията на ЕС за военна помощ за Киев тръгва до две седмици

Създадената от Европейски Съюз Мисия за военна помощ за Украйна (МВПУ) става оперативна до две седмици, заяви висшият представител за външната политика Жозеп Борел.

Решението ще бъде взето през днешния ден на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел.

Мисията ще бъде основана в Полша и Германия. Тя има за цел да образова близо 15 000 украински бойци. Редица страни желаят да вземат участие в нея, сподели Борел, без обаче да посочва имена.

МВПУ се основава в отговор на молбата на Украйна за военна помощ на фона на съветската експанзия. Тя ще обезпечи самостоятелно, групово и профилирано образование за армията на Киев, в това число на силите за териториална защита. Държавите от Европейски Съюз ще синхронизират между тях дейностите в поддръжка на това образование.

Украйна ще бъде основна тематика и на утрешния Съвет „ Външни работи (отбрана) “. Той ще бъде с присъединяване на министрите на защитата на страните членки.

Днес няма да бъде обсъждан девети пакет от наказания против Русия.

Ще бъдат утвърдени обаче нови наказания против ирански представители, виновни за смазването на митингите против режима. Борел е настоял Техеран да приключи военната помощ за Москва в диалог с външния министър на Ислямската република Хосеин Амир Абдолахян. Брюксел няма доказателства, че иран е изпращал ракети за Русия, отговори висшият представител на журналистически въпрос. Европа обаче има доказателства за помощта с дронове.

Същевременно обаче Европейски Съюз чака нуклеарното съглашение с Техеран да бъде съхранено. То е напълно различен въпрос и цели Иран да не стане нуклеарна страна, посочи посланик номер 1 на Европа.

Европейски Съюз е на ръба на друга рецесия – тази сред Косово и Сърбия, добави Борел. Брюксел е показал свое предложение, които през днешния ден ще обсъдят външните министри.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР