Създадена още преди обявяването на извънредно положение дарителската инициатива Помогни

...
Създадена още преди обявяването на извънредно положение дарителската инициатива Помогни
Коментари Харесай

Първата в България дарителска кампания срещу Covid-19 „Помогни сега“ става национална

Създадена още преди оповестяването на изключително състояние дарителската самодейност „ Помогни в този момент “ против COVID-19 в Шумен прераства в национална.

Още в първите си дни тя успя за малко време на активизира локалния бизнес и жителите на региона да подаряват средства в поддръжка на локалните медици, като към този момент има над 40 донори, а постъпленията към 25 март са 253 302 лева          

Кампанията е инициирана от притежателя на компанията за бързооборотни артикули „ Фикосота “ - Красен Кюркчиев, дружно с брат му Жечко Кюркчиев, притежател и шеф на друга огромна компания - „ Теси “. Сред факторите за триумфа е ранният старт - самодейността стартира на 13 март, още преди оповестяването на изключителното състояние като първата дарителска акция против COVID-19. Към онзи момент огромна част от бизнеса и локалната власт към момента не осъзнават мащаба на идващата заплаха. Целта на акцията „ Помогни в този момент “ е медиците и общината да разполагат с незабавен достъп до средства, с които да се приготвят за отбрана.

„ Важно за всички в Шумен беше бързо да създадем работещ механизъм, който сплоти напъните на Общината, бизнеса и жителите. Да спечелиш време е на половина извоювана борба против COVID-19. “, споделя Красен Кюркчиев

Механизмът работи по този начин - даренията постъпват по сметка към локалната Стопанска камара, шефът на болничното заведение и кметът декларират от какво имат незабавна потребност, а спешният щаб на място преценя по какъв начин най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Събират се средства от града за града, при цялостна бистрота и по тази причина е използван за доста други градове. Красен и Жечко Кюркчиеви подаряват първите 100 000 лева за акцията, а след тях към този момент се включиха 9 локални компании и десетки поданици на общината.

Моделът, тръгнал от Шумен със съдействието на кмета на общината и ръководителя на СК-Шумен Николай Тончев е значим и за други градове, тъй като наред с националните, би трябвало да се поддържат и районните медицински потребности.

Ефективният метод на работа предизвиква Красен и Жечко да потърсят съидейници и да надградят акцията в национална, като се резервира районният механизъм на действие. Намират сътрудник в лицето на Българската стопанска камара и ръководителят Радосвет Радев взема решение да поддържа разрастването на национално равнище. Той мобилизира районните подразделения на Българска стопанска камара в България и някои градове като Добрич към този момент разискват да възприемат този модел за поддръжка на битката с епидемията.

За по-малко от 2 седмици акцията събра над 250 000 лева, а по-голямата част от сумата беше оползотворена за респиратор, бързи проби за ковид, пулсоксиметри и друго належащо съоръжение, както и за защитни дрехи, защитни маски и ръкавици. Общината на собствен ред бе снабдена с дезинфектанти и пръскачки за обеззаразяване на спирките в шуменско.

Бизнесът и жителите могат  да се включат с дарения по сметката на фонда за Шумен: 

Уникредит Булбанк, Шумен
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР