Създадена е експериментална технология, която за момента е прилагана само

...
Създадена е експериментална технология, която за момента е прилагана само
Коментари Харесай

Проф. Милошев: Учените разработиха метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

Създадена е пробна технология, която за момента е прилагана единствено върху мишки. Става дума за приемане на потомство от два мъжки индивида. Тази технология беше създадена предходната година по това време. Разбира се, успеваемостта и за момента е доста ниска, тъй че ни чака още доста работа. 

Това разяснява пред Нова нюз проф. доктор Георги Милошев, началник на лабораторията по генетика.

В момента имаме данни, че в 1 от 600 случая при мишката технологията работи. При индивида нещата са по-сложни. Ембриолози работят по техниката, само че към момента са надалеч от резултат, разяснява той. 

Ембионите се основават посредством телесна клетка. В единия случай е взета клетка от опашката на мишката, след което тя се обработва по избран метод. Всъщност посредством клетъчно клониране се получава клетка, която извършва ролята на яйцеклетка, т.е. половината от генома, изясни той.

След като са получили това, учените съумяват да прибавят към тази клетка сперматозоид и да я оплодят. След това се вгради в мишка, която износва поколението. Така че не вършим бебе от два сперматозоида, само че от два разнообразни мъжки екземпляра, разяснява той.

Целта не е да се сътвори технология, посредством която еднополовите двойки да имат потомство. Основната цел е проучване на самия развой на забременяване на молекулярно равнище. Това оказва помощ за оправя с проблемите със зачеването. Целта е да се изучи този развой, с цел да се помогне на хората. Знаете, че сега доста се употребява инвитрото, само че тази нова технология е още една стъпка напред. Проверява се дали има гигантска разлика сред мъжкия и женския геном и този опит демонстрира, че разликата не е толкоз грамадна, изясни той.

Още сме доста надалеч от това да създадем бебе по този способ при хората. Може да са нужни 10, а даже и 20 години. Но при развиването на науката с тези темпове може и да е по-кратък периода - може би 5 години, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР