Създаден за състезания от Формула 3, изработен през 1973 г.

...
Създаден за състезания от Формула 3, изработен през 1973 г.
Коментари Харесай

Вижте историята на първия български болид

Създаден за надпревари от Формула 3, направен през 1973 година от гимназисти в Михайловград, в Окръжната станция на младите техници. Това е първият български болид за надпревари вид "Формула “.

Болид е свръхбърз автомобил, приспособен за върхови достижения, основно в скоростта. Този тип коли са известни основно от Формула 1, само че не се употребяват единствено там.

Освен Формула 1, съществуват и други такива шампионати – Формула 2 и 3. Формула 3 е серия автомобилни надпревари, които се организират от 1950 година – тъкмо след като и Формула 1.

За разлика от него обаче, шампионатите могат да се провеждат от разнообразни страни, стига да се съблюдават разпоредбите и характерностите, избрани от Международната автомобилна асоциация (ФИА), която контролира и Ф1.

Тоест, правилото на образуване тук е нещо като в националните шампионати по футбол за клубни тимове.

Що се отнася до скоростта във Формула 3, при завоите тя съвсем доближава тази от Ф1, а 3-ката се счита за значима школа и подготовка за бъдещите водачи във Ф1.

Изглежда, че Формула 3 е била (макар и въпреки всичко слабо) известна и в България преди 1990 година, тъй като вижте на какво се натъкнахме.

Този болид открихме на корицата на един брой (3 или 4) на сп. Млад конструктор от 1973 година Тези младежи към него са гимназисти и са били проведени в Окръжната станция на младите техници (ОСМТ) на Михайловград (днешна Монтана), оповестява socbg.com.

Те са изработили автомобила. В тези Станции на младите техници постоянно младите мозъци са изработвали новаторски и необикновени за страната ни неща. Това е първият български автомобил болид за надпревари "Формула “.

Остава мистерия обаче дали това е било случайно или в тогавашна България фактически са се провеждали надпревари по Ф3. Не знаем и по какъв начин се споделят основателите на Първия български болид, нито характерностите му, а и какво е станало с него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР