Създаден на днешния ден през 1857 година, ФК Шефилд е

...
Създаден на днешния ден през 1857 година, ФК Шефилд е
Коментари Харесай

Шефилд пръв си прави професионален футболен отбор

Създаден на днешния ден през 1857 година, ФК " Шефилд " е най-старият футболен тим в света. През сезон 2012-2013 година той се състезава в осмото равнище на британския футбол. През годините клубът сменя много игрища, като даже играе и на Брамал Лейн, домът на Шефилд Юнайтед. В момента семействата на отбора се играят на Коуч анд Хорсис Граунд. ФК " Шефилд " дружно с ФК " Халам " държат върха за най-старо футболно съревнование - първият подобен дуел се състои през далечната 1860, а за историята остава под името „ Дербито на Шефилд “. Върхът в развиването на най-стария клуб е доближат през 1904 година със спечелването на ФА Къп за дилетанти.

Основателите на клуба са Натаниел Кресуик и Уилям Прест. По време на другарска игра на крикет двамата авантюристи вземат решение да положат основите на тим, който в следствие ще се трансформира в първия професионален футболен отбор. Кресуик и Прест са отговорни и за основаването на „ шефилдските правила” във футбола. Любопитен факт при тях е, че засада не се отсъжда и за пръв път светът се среща с фаула.

Съгражданите и първи противници на „ Шефилд” са ФК „ Халам”. Основани през 1860 година те публично са вторият най-стар тим в света. През същата година се състои и най-старото футболно дерби, като това съревнование се трансформира в най-продължителното изобщо в международната футболна история.

През 1863 година в региона на Шефилд към този момент има 15 футболни клуба, само че от ФК „ Шефилд” вземат решение, че в търсене на по-голяма конкуренция обсегът на асоциацията би трябвало да се разшири. Създадена е Футболната асоциация на Англия, на която отборът става пълновръстен член, само че продължава да практикува своите футболни правила. В последна сметка едвам през 1878 година най-старият клуб в света се помирява и приема разпоредбите на ФА.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР