Създаден е междуведомствен съвет, който да установи последиците от санкциите

...
Създаден е междуведомствен съвет, който да установи последиците от санкциите
Коментари Харесай

Междуведомествен съвет, начело с финансовия министър, ще разследва санкциите по Магнитски |

Създаден е междуведомствен съвет, който да откри последствията от глобите по закона „ Магнитски “. Идеята е съветът да бъде управляван от министъра на финансите и да ревизира данните по следствието на глобените лица. 

Това съобщи зам.-министърът на правораздаването Иван Демерджиев по време на съвещание на парламентарна комисия за глобите по " Магнитски ", управлявана от народния представител от " Демократична България " Надежда Йорданова. Комисията бе основана да следи за дейностите и бездействията на българските институции по отношение на наложените наказания по закона " Магнитски " от Съединени американски щати на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

" Решихме да не бъдат прилагани непосредствено последствията от закона " Магнитски ", а страната да сътвори съвещателен орган, който самичък да дефинира степента на съгласуваност на лицата. Субектите, които ще ползват този закон, са държавни органи, обществени и държавни предприятия ", разяснява Иван Демерджиев. 

По думите му правното министерство е било готово да предложи това под формата на законопроект в 46-ото Народно заседание, само че са били притиснати от времето и дълбоката материя. 

" Мерките, които предлагаме, са да се подхващат дейности по преустановяване на контракти сред тези субекти и лицата, включени в листата , който ще бъде признат по силата на законопроекта. Идеята е да се прекратят тези правни отношения и да не се позволяват повече ", сподели правният зам.-министър. 

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид коментира, че препоръчаният от правно министерство законопроект е твърде амбициозен: " Когато първо няма правно съображение, когато в КПКОНПИ няма такива данни, приказвам във връзка с господин Пеевски - имаме единствено едни изказвания. Твърдения, които ние малко по малко оборваме. "



Според Хамид, до момента в който решението е взето на база на изказвания " на някакъв служител ", тези наказания нямат учредения в лицето на Делян Пеевски. 

Самото съвещание стартира с завладяващо изказване народния представител от  " ИТН " Иво Атанасов, който се обърна към ръководителя на комисията Надежда Йорданова с рецензия:

" Българите би трябвало да знаят дали има депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства за присъединяване в митингите през 2020. Това не е комисията " Йорданова ". Убеден съм, че прикривате нещо и по тази причина 20 дни държахте предлагането ми в чекмеджето си, и чакахте времето ни да свърши. "

Неговото предложение е да се ревизира дали има народни представители, които са взели участие като платени протестиращи в антиправителствените митинги.

Той е безапелационен, че от Има Такъв Народ никой не е бил " финансиран, с цел да стачкува ", и че " може би е трябвало и от Има Такъв Народ да се снимат, с цел да се бележит ".

Председателят на комисията Надежда Йорданов от " Демократична България " отговори, че от комисията не могат да се обръщат към институции, които се занимават със следене с предпоставката, че те са следили протестиращите.

В последна сметка бе решено, че комисията " Магнитски " ще желае информация от службите има ли депутати, финансирани от лицата и компаниите, попаднали в обсега на глобите по закона " Магнитски ".

" Демократична България няма никакви терзания, аз не забавям работата на комисията, това в никакъв случай не е било мое предпочитание ", безапелационна бе Надежда Йорданова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР