Създаден е междуведомствен кризисен щаб за енергетиката съобщи на извънреден

...
Създаден е междуведомствен кризисен щаб за енергетиката съобщи на извънреден
Коментари Харесай

Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична

Създаден е междуведомствен спешен щаб за енергетиката заяви на ексклузивен брифинг в Министерски съвет служебният министър-председател Гълъб Донев. По думите му той има задача да предложи решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за надзор и смъкване на цените на горивата и електрическата енергия.

Щабът ще се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР, както и представители на работодатели и синдикати.



Контролът по осъществяването на предоставените задания ще реализира персонално Гълъб Донев. Щабът ще работи без спиране, в това число в почивните дни, посочи служебният министър председател.

Служебният министър на енергетиката дефинира обстановката с доставките на газ като сериозна.

" За късото време анализирахме голямо количество информация и за жалост би трябвало да кажа, че обстановката, обвързвана с доставките на газ е сериозна, с цел да не употребя думата " сериозна ". Противно на упованията имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, само че извънредно незадоволителни, с цел да задоволят потреблението до края на годината. Прословутите контрактувани 7 танкера в действителност не са контрактувани, а сега сме на равнище оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и алтернатива за доставка на останалите 4 идната година ", сподели Росен Христов.

Той посочи още, че не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Служебното държавно управление би трябвало да откри метод за закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което в допълнение ще оскъпи цената на газа до България, сподели Христов.

Цената на газа от Азербайджан, която беше оповестена, че е доста по-ниска 4 пъти, за последните няколко дни, в това число от през вчерашния ден, е в пъти по-скъпа за две трети от контрактуваните количества, посочи той.

Четвъртият проблем е сериозна финансова рецесия в " Булгаргаз " - неспособност на компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества.

В Министерство на енергетиката са мобилизирани всички запаси, с цел да се решат проблемите. Подготвя се търг за доставка на полутечен газ, който да задоволи най-малко отчасти потребностите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсят се способи за рефинансиране на " Булгаргаз " и за договаряния за намаляване на цената в общия микс на доставките на газ.

Христов се надява от идната седмица да стартират да излизат с съответни решения за справяне с казуса.

Гълъб Донев увери жителите и бизнеса, че ще създадат всичко допустимо, с цел да обезпечат сигурност на доставките на природен газ и предвидимост на цените, с цел да могат българите да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон.



" Булгаргаз " е доставял посредством медиатори съветско синьо гориво на повишени цени, съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов пред Българска национална телевизия. Той заяви, че още през днешния ден ще изиска незабавна среща с министъра на енергетиката за решение на проблемите с природния газ. Шефът на регулатора предлага три разновидността за излизане от рецесията.

Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно контролиране ще разгласи решението си за цената на природния газ. Това разгласи ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов на брифинг в сряда.

Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР