Съюзниците в НАТО трябва да се стремят да засилят допълнително

...
Съюзниците в НАТО трябва да се стремят да засилят допълнително
Коментари Харесай

Европейски лидери искат НАТО да увеличи подкрепата си за Украйна и да я подкрепят за член

Съюзниците в НАТО би трябвало да се стремят да засилят в допълнение поддръжката си за Украйна и устрема й да стане член на алианса, обявиха във вторник водачите на девет страни от Централна и Източна Европа , пишат АП и " Фокс нюз ".

Президентите на неофициална група, известна като Букурещката деветка , нациите в най-източните елементи на алианса на НАТО , се срещнаха в столицата на Словакия Братислава, с цел да обсъдят общия си метод на срещата на върха на НАТО, планувана за 11-13 юли във Вилнюс, Литва.

" Целим се към по-стабилен, дълголетен и изчерпателен пакет за поддръжка за Украйна , който ще ускори нейните отбранителни качества също посредством използване на стандартите на НАТО и увеличение на оперативната съгласуемост с НАТО ", споделиха те в изказване в умозаключение на срещата си, която също беше участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг .

" В светлината на нападателната война на Русия, ние ще продължим нашата мощна поддръжка за подсилване на способността на Украйна да се пази и да облекчи филантропичната злополука. "
 Съединени американски щати поддържат България за обезпечаването на сигурността в Черно море
Съединени американски щати поддържат България за обезпечаването на сигурността в Черно море

Уверение от американския дипломат

Лидерите споделиха, че " чакат, че във Вилнюс ще повишим нашите политически връзки с Украйна до ново равнище и ще стартираме нова политическа линия, която ще докара до участието на Украйна в НАТО, щом изискванията разрешат ".

Букурещката деветка се събра в отговор на анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 година Деветте страни са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия .

На срещата си във Варшава през февруари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън увери тези страни, които се тормозят, че Русия може да предприеме военни дейности против тях идващия път, в случай че успее в Украйна, че пактът за взаимна защита на НАТО е " заветен " и че " ще пазиме безусловно всеки инч от НАТО ".

НАТО отговори на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, като разположи многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България . Те допълват още четири, ситуирани през 2017 година в трите балтийски страни и Полша , с цел да разширят наличието на НАТО от Балтийско море до Черно море.

" Русия е най-значимата и директна опасност за сигурността на съдружниците и би трябвало да сме готови тя да остане такава ", споделиха президентите.

" Очакваме, че срещата на върха във Вилнюс ще укрепи в допълнение отбранителната позиция на НАТО на източния фланг , с цел да възпира всяка опция за експанзия. "
 Путин употребява безпорядък на Балканите, с цел да отвлече вниманието на Запада
Путин употребява безпорядък на Балканите, с цел да отвлече вниманието на Запада

Москва употребява осведомителни интервенции и нагнетява етническо напрежение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР